Belvedere in vogelvlucht

27 02 05 - 00:17Iedereen ken natuurlijk het werk van M.C. Escher en het bizarre perspectief dat hij hanteert. Een voorbeeld daarvan zie je in het plaatje hierboven (klikken voor grotere afbeelding). Op de site van Escher staan een paar filmpjes waarin je een kijkje kunt nemen in de bouwsels die Escher tweedimensionaal maakte als die driedimensionaal zouden worden uitgevoerd. Drie zijn er in het totaal op de site te vinden en een voorproefje bij de mooiste (vind ik), a virtual ride in de beroemde Belvedere, vind je hier. Het is heel wonderlijk om te zien hoe de Belvedere en van alle kanten uitziet en wat er gebeurt als je er omheen zou kunnen draaien. Ook gek is om te bedenken hoe je oog suggereert aan je hersens wat er aan de hand is met het gebouw maar dat dit zo volstrekt niet het geval blijkt te zijn. Er is eigenlijk maar 1 plek waarop alles klopt.

Meer info en een versie van de virtual rides met gesproken toelichting vind je op de Nederlandse Eschersite (bij het onderdeel downloads).

negen reacties

Hans

Mooi! ik ben van jongs af aan al gefascineerd geweest door Esscher en het blijft indrukwekken wat die man allemaal gedaan heeft!

Hans (URL) - 27-02-’05 01:35
Morpurgo.nl

Ik ben gek op deze vorm van kunst

Morpurgo.nl (URL) - 27-02-’05 01:49
Kaat

Ik vind het ook geweldig. Ik kan echt een half uur naar zo’n kunstwerk turen.

Kaat (URL) - 27-02-’05 11:57
Simone

Gaaf, die vitual ride en het blijft verbazingwekkend! 8-S

Simone - 27-02-’05 12:36
IngKey

Grappig, ik schreef van de week ook al over Escher. Hij zit vast ‘in de lucht’. :-)

IngKey (URL) - 27-02-’05 15:27
V@nM@n

Mooi he, wat die man zich uitdacht, gewoon ongelooflijk. Ik ben een grote fan van hem.

V@nM@n (URL) - 27-02-’05 16:47
mitrandir

Heel bijzonder, die man moet een genie geweest zijn!

mitrandir (E-mail ) (URL) - 28-02-’05 22:19
Marc Gerner

MC Escher is zeker wiskundig. Heel mooi gedaan. Echter de eerte regel van de beschrijving bij de foto is: “Iedereen ken natuurlijk het werk van M.C. Escher en het bizarre perspectief dat hij hanteert.”

Echter heeft de afbeelding niks te maken met perspectief. De afbeelding is een parallelprojectie en zeker geen perspectief!

Marc Gerner (URL) - 20-09-’07 14:38
@noniemppj

Hoe kom je er op om zo iets te tekenen??
zoiets kan ik nu is nie bedeke!

@noniemppj - 25-04-’08 17:29


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.