Overspronggedrag

19 02 05 - 17:27Pas geleden betrapte ik Amiek op overspronggedrag (zij noemt het studie-ontwijkend gedrag) en dat bracht me op het idee om daar eens een logje aan te wijden. We kennen oversprong gedrag met name uit de dierenwereld waar een dier overspronggedrag vertoont als er zich een intern conflict voordoet. Overspronggedrag kan bijvoorbeeld voorkomen in situaties dat er weliswaar een sterke motivatie bestaat om een bepaald gedrag uit te voeren, maar dit om de een of andere reden niet mogelijk is dus door het dier zelf geblokkeerd wordt als het ware. In plaats van het gewenste gedrag wordt een totaal ander, gezien de situatie irrelevant gedrag vertoond. Een bekend voorbeeld van zo'n conflictsituatie is de kat die zich ineens fanatiek gaat poetsen en wassen. In stress-situaties zullen mensen vergelijkbare overspronghandelingen vertonen. Wanneer iemand zenuwachtig is zal hij vaak kleine zenuwhandelingen uitvoeren, zoals achter zijn oor krabben, aan zijn kin gaan zitten frunniken of op het tafelblad gaan trommelen. Dit zijn allemaal activiteiten die gezien de situatie geen enkele functie hebben, en ook niet te maken hebben met een plotselinge jeuk of behoefte aan muzikale expressie.

Binky, de buurkat die hier op het plaatje staat, ligt op de loer omdat hij iets ziet waar hij op af wil. Als het hem nou niet lukt om dat vogeltje te verschalken of hij schrikt ergens van voordat hij zover is, dan gaat hij zich waarschijnlijk zitten wassen. Dat is nou echt overspronggedrag.

vijf reacties

Nijntje

Dus als ik weer eens aan het nagelbijten ben dan is dat ook overspronggedrag, omdat ik dat vogeltje niet heb kunnen pakken… of heb ik het nog niet helemaal juist…(joker)

Nijntje - 19-02-’05 19:44
IngKey

Huh? Waar is het ADSL-logje nou gebleven?

Anyway, ik las net op de weblog van Woordenaar over een storing bij de KPN.

IngKey (URL) - 19-02-’05 19:48
Morpurgo.nl

Wat een verschrikkelijk gave foto zeg, echt mooi rood

Morpurgo.nl (URL) - 19-02-’05 23:43
Kaat

Die kat is echt te mooi.

Kaat (URL) - 20-02-’05 12:36
Mieke

Vlammend rood he, die Binky. Komt ook wel door de stand van de zon die laag en warm op hem scheen.

Mieke - 20-02-’05 13:09


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.