Dagje vrij van school?

02 02 05 - 13:50Amelie Balkenende zit nu met haar vader en moeder op Curacao terwijl ze eigenlijk op school hoort te zitten. Ze valt namelijk gewoon onder de leerplichtwet.

De vraag wanneer je je kind thuis mag houden van school is eigenlijk heel simpel te beantwoorden: alleen als er sprake is van overmacht. Je mag bijvoorbeeld als je als ouder niet in de schoolvakanties vrij kunt nemen van je werk, buiten de schoolvakanties je reis plannen. De wet is dus helder maar ook streng en staat eigenlijk op de overmacht na geen uitzonderingen toe. In de praktijk werkt het echter anders. Het gebeurt veel dat ouders kinderen een dagje thuis houden voor ze op vakantie gaan of als ze net terug zijn. In veel gevallen wordt er geen toestemming gevraagd aan de school omdat de ervaring is dat sommige scholen daar vaak erg moeilijk over doen en wordt het kind gewoon ziek gemeld.

Nu Amelie Balkenende zo openlijk met Pappa en Mamma mee is gegaan op 'vakantie' is echter een nationaal precedent ontstaan waardoor de schoolhoofden het in de toekomst wel een stuk moeilijker zullen hebben om met een uitgestreken gezicht tegen ouders te vertellen dat hun kind NIET zomaar mag verzuimen van school.

Meer over de schoolvakanties en de leerplicht vind je hier.

21 reacties

Kaat

Persoonlijk vind ik het niet zo erg dat een kind van 6 een weekje extra vakantie viert. Ik weet alleen van m’n vriendinnetje dat het vooral een probleem is met allochtone kindertjes. Die ouders verlengen dan te lang hun ‘vakanties’ waardoor de kinderen een enorme achterstand oplopen. En je kunt natuurlijk niet het ene kind wel vrij geven en het andere niet. Vandaar dat ik het ook heel dom vind van Balkenende, hij moet gewoon het goede voorbeeld geven.

Kaat (URL) - 02-02-’05 15:04
Morpurgo.nl

Sommige mensen staan blijkbaar toch boven de wet he (CC)

Morpurgo.nl (URL) - 02-02-’05 16:26
Mieke

Het ergste vind ik dat al die ‘brave’ ouders er gewetensnood over hebben en JP fluitend in voor het oog van de hele wereld de regels aan zijn laars lapt.

Mieke - 02-02-’05 17:08
Leibele

De leerplichtwet kent ook sancties en in het geval van deze overtreding dient JP ook de straf daarvoor moet krijgen.Als hij dan bij de kijkshop z,n horloges en zo koopt kan hij een boete ook best wel betalen.

Leibele (URL) - 02-02-’05 17:45
Mieke

@ Leibele: en wat is die straf dan? Een boete van een gering bedrag?

Mieke - 02-02-’05 18:03
V@nM@n

Zoiets noemen ze een voorbeeldfunctie, en die hufter (sorry) moet nog eens spreken over normen en waarden in de maatschappij….

V@nM@n (URL) - 02-02-’05 19:50
brigitte

Slaat weer helemaal nergens op.

brigitte (E-mail ) (URL) - 02-02-’05 20:21
Arjan

Gelukkig speelt dat probleem bij ons nog niet maar mocht het eens zover komen dat een paar dagen of een weekje extra vakantie nodig zijn dan is dat nou eenmaal zo en daar veranderd geen enkel schoolhoofd wat aan.

Arjan (URL) - 02-02-’05 22:49
Leibele

@Mieke: Gelijke behandeling noem ik het.Er zijn wel meer ouders beboet voor zo iets.Of sommigen het nu makkalijk kunnen betalen is geen rede om er maar van af te wijken.

Leibele (URL) - 02-02-’05 23:21
hanneke

als leerlingen meerdere malen ongeoorloofd verzuimen (zonder kennisname aan de school) wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. dan kan er inderdaad een boete volgen, en die kan oplopen tot 450 euro. voor veel mensen een maand huur of hypotheek. de ervaring is dus dat deze boetes vaak niet betaald worden…

hanneke - 02-02-’05 23:46
Mieke

@ Hanneke: wat raadt jij ouders aan die hun kind zeer af en toe bij hoge uitzondering 1 dagje thuis willen houden ivm een vakantie: moeten ze dat vragen aan het schoolhoofd met het risico op een weigering of gewoon doen en maar zien wat er van komt (a la Balkenende).

Mieke - 03-02-’05 00:31
Yvonne&John

Goed voorbeeld doet goed volgen!!

Yvonne&John (URL) - 03-02-’05 10:08
IngKey

Je schrijft oa.: (…)Je mag bijvoorbeeld als je als ouder niet in de schoolvakanties vrij kunt nemen van je werk, buiten de schoolvakanties je reis plannen. (…)

Als Balkie dat blijkbaar niet kan, dan is het toch in orde dat hij nu zijn dochter meeneemt? Of zie ik iets over het hoofd?

IngKey (URL) - 03-02-’05 13:30
Mieke

@ IngKey: waarom zou JP dat niet kunnen? De Kamer is dan op zomerreces dus volgens mij is dat de periode bij uitstek dat hij weg kan. Ik denk dat het hier echt een geval is van regels die aan de laars gelapt worden en geld zat om de boete te betalen.

Mieke - 03-02-’05 14:34
hanneke

@ Mieke: altijd eerst vragen. als je geen misbruik maakt van de gelegenheid, zal hij vast verlof geven. mocht het toch niet lukken (i.v.m. vakantie die snel volgt of weet ik veel waarom niet) ziek melden. zo simpel is het, zo simpel gaat het.

hanneke - 04-02-’05 18:01
hanneke

(hij = directeur)

hanneke - 04-02-’05 18:01
Mieke

Thanx Hanneke, dat is een goede tip voor alle ouders van schoolgaande kinderen.

Mieke - 04-02-’05 18:08
brigitte

Ik heb het ook eens geprobeert toen we met de kids naar Euro-Disney wilden. Ik kwam niet eens aan vragen toe en werd behoorlijk onbeschoft afgebekt door het schoolhoofd toen ik om een formulier kwam vragen voor verlof. Voor hetzelfde geld was het voor het overlijden van een van mijn ouders oid. Ik ben dus maar meteen tot ziekmelden overgegaan. Voor het eerst in 4 jaar een half dagje vrij vragen en dan bij voorbaat al zo’n reactie die nergens op slaat, terwijl ik van een heleboel andere ouders wist dat ze ook zomaar een week tijdens schooltijd op vakantie gingen. pfff.

brigitte (E-mail ) (URL) - 04-02-’05 19:12
hanneke

@ Brigitte: bij ons vragen ouders het altijd via de leerkracht. wij zorgen er dan voor dat de ouders het formulier krijgen ;)

hanneke - 04-02-’05 22:55
clintoen

Het ergste vind ik dat al die ‘brave’ ouders er gewetensnood over hebben en JP fluitend in voor het oog van de hele wereld de regels aan zijn laars lapt.

clintoen (E-mail ) (URL) - 05-02-’05 11:41
Mieke

Helemaal eens Clintoen. Uit onderzoek is ook gebleken dat de helft van de bevolking vindt dat Balkenende dit niet had mogen/moeten doen. Daar hoor ik zeker bij. Maar de andere helft van de bevolking denkt: zo, dan hoef ik me ook nergens meer wat van aan te trekken.

Mieke - 05-02-’05 11:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.