Dayna Kurtz in Nederland

01 02 05 - 20:30Dayna Kurtz is weer eens in Nederland en doet ook het Beauforthuis aan. Haar optreden staat in het teken van haar nieuwe CD 'Beautiful Yesterday' met voornamelijk covers en een paar eigen nummers en gastoptredens van Norah Jones en Ethel. Zoals het een singer/songwriter betaamt begeleidt ze zichzelf op gitaar. Dat haar band er niet bij is, is geen punt, want Dayna maakt het ook zonder band meer dan de moeite waard. De sfeer is heel intiem. Dayna komt zeer relaxed over en houdt gezellige rustige praatjes tussen de nummers door. Over hoe nummers tot stand kwamen of waarom ze bepaald songs mooi vindt. het publiek reageert daar spontaan op. Terloops verontschuldiging zij zich nog voor de president van haar land, voor wat hij doet en voor het feit dat het de Amerikanen niet is gelukt hem weg te krijgen. Het huiskamerkarakter wordt nog versterkt doordat ze regelmatig haar whiskyglas heft en proost met het publiek.

Vanwege het intieme karakter van het concert is afgesproken alleen tijdens het eerste nummer 'Love where did you go' te fotograferen (klik foto voor vergroting). Hier van dit nummer een filmpje van Mieke. Het tweede nummer is heel verrassend 'Parlez moi d'amour', een chanson uit 1930 van Jean Lenoir, destijds nog uitgevoerd door Edith Piaf. Het eerstvolgende nummer dat ik herken is 'Joy in repetition' van Prince, een nummer dat zo goed bij haar past dat het voor haar geschreven zou kunnen zijn. Verder komen o.a. nog 'All over again' van Johnny Cash en een Leonard Cohen-song (Everybody knows) voorbij. Dayna voert alle songs op een zeer eigen manier uit. Zij brengt met haar stem en performance een scala aan stemmingen over. Zij slaakt soms kreten die diep tot je door dringen. Haar stem heeft een groot bereik en klinkt afwisselend als die van een bootwerker en als die van een engel. Ze blijft in al haar nummers authentiek en waarschijnlijk weet zij me daardoor in beide hoedanigheden te raken. Hoewel Dayna vaak jazzy zingt en jazzy gitaar speelt kan ik haar toch moeilijk als een jazz-zangeres beschouwen. Zelfs niet als zij een nummer van Duke Ellington speelt. Omdat er een snaar breekt is de set voor de pauze wat korter, maar dat wordt later weer ruimschoots goed gemaakt.

Na afloop schaft Mieke nog een CD en DVD aan, die Dayna graag bereid is te signeren.

zeven reacties

Mieke

Vond hier nog een stukje de site van De Ochtenden van de VPRO over Dayna. Zij zijn net zo enthousiast als wij. Ik heb dus die DVD bekeken van het optreden in Paradiso en dat is echt geweldig!

Mieke - 03-02-’05 00:43
Hans

Helaas Sorry

De VPRO server kan de door u gevraagde pagina niet vinden. Mogelijk bestaat de pagina niet meer of is deze verhuisd naar een nieuwe plek binnen de VPRO website.

Hans (URL) - 03-02-’05 04:55
Hans

Hier meer links

Hans (URL) - 03-02-’05 05:00
VAro

Hoi,

Ik sluit me aan bij jullie omschrijving van de prachtige avond in Beauforthuis. Ben gisteren ook in Deventer gaan kijken, ze kreeg ongeveer 500 man muisstil. Maar haar concert in Beauforthuis was bijzonder.

Was zelf een aantal dagen op zoek naar de naam van Cash cover die ze speelde maar dankzij jullie log heb ik m. Dank!

Kijk ook op haar forum: http://www.daynakurtz.com/board/index.ph..

VAro (E-mail ) - 05-02-’05 18:15
Hans

Leuk VAro! Mensen die haar niet kennen weten niet wat ze missen!

Hans (URL) - 05-02-’05 21:29
Fausto

Nieuwsgierig makende recensie Hans.

Fausto (URL) - 16-03-’05 09:37
Hans

Ik zou zeker naar een concert van haar gaan als ze weer in Nederland is Fausto. Ze heeft een speciale band met Nederland en haar DVD is opgenomen in Paradiso

Hans (URL) - 16-03-’05 12:02


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.