De tering om de hoek

31 01 05 - 14:21

Als iemand onnatuurlijk blosje heeft op een doorschijnende huid, een hardnekkig hoestje heeft en een geagiteerd gedrag vertoont is de kans groot dat hij of zij de tering heeft. In de 19e eeuw was deze tering oftewel TBC volksziekte nummer 1 in West Europa. Tot ver in de twintigste eeuw werd er grootschalig bevolkingsonderzoek gedaan naar TBC onder volwassenen en schoolkinderen.

Maar nu is het de 21e eeuw en hebben we in Zeist een supermarktmedewerker met een zeer besmettelijke vorm van open TBC en daarmee het grootste TBC-onderzoek uit de Nederlandse geschiedenis bij ons om de hoek. De omvang van de onderzochte populatie (meer dan 10.000 mensen worden vandaag en morgen onderzocht) is tevens voor de GGD, het Diaconesshuis in Zeist en het Leids UMC een mooie gelegenheid om de effectiviteit van een nieuwe vorm van TBC-tests te onderzoeken. Tot nu toe gaat het TBC-onderzoek vooral in de vorm van een zg mantouxtest. Tegenwoordig is dat een kleine injectie en vroeger op de lagere school ging dat bij ons met zogenaamde krasjes. Als je na zo'n mantouxtest een zwelling krijgt dan ben je besmet en moet een longfoto worden gemaakt.

Ik ben benieuwd of het onderzoek beperkt zal blijven tot Zeist. Per slot van rekening is dat hier vlakbij en gaan er ook veel mensen hier vandaan daar winkelen. Het is zeker bij zo'n erg besmettelijk vorm niet lastig je voor te stellen dat besmetting over de stadsgrenzen plaats vindt. Meer info over TBC vind je ondermeer hier.

acht reacties

Kaat

Ik vrees dat er de komende jaren weer veel ‘oude’ en nieuwe epidemie├źn de kop op zullen steken. Hoop dat die TBC zich niet verder uitgebreid heeft.

Kaat (URL) - 31-01-’05 15:00
Amiek

Spannend…

Amiek (URL) - 31-01-’05 17:52
Arjan

Probeerde me, toen ik het vanochtend op de radio hoorde, een voorstelling te maken van hoe snel en ver zoiets zich zou kunnen verspreiden.

Best wel eng lijkt mij wanneer het zo dichtbij komt.

Arjan (URL) - 31-01-’05 21:31
Leibele

TBC hebben ze nooit helemaal uit Nederland kunnen bannen hoor.Begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam het weer wat vaker voor door al dat gereis van de Hippy,s.Die namen het weer mee uit andere oorden.En mijn vader scheen een abonement te hebben gehad op deze aandoening.Ik verwonder me er altijd over dat iemand met open TBC zomaar rondloopt en niks in de gaten heeft.

Leibele (URL) - 31-01-’05 23:29
Morpurgo.nl

Ja ik heb het gehoord, erg hoor. Je zal er maar een vergeten . . . :-[

Morpurgo.nl (URL) - 31-01-’05 23:35
Marmein

Ik ben ook ooit besmet geweest met tbc. Mijn oudste zus en ik reageerden op de prik. Die reacties werden bij mij steeds heftiger. Nu mag ik alleen nog op de foto ter controle. Blij dat ik niet meer in Zeist woon, al dat gedoe ben ik wel zat hoor.

Marmein (URL) - 01-02-’05 00:06
brigitte

Geen prettig idee zeg :-(

brigitte (E-mail ) (URL) - 01-02-’05 08:59
IngKey

Al jaren worden medewerkers van opvangcentra voor dak- en thuislozen gecontroleerd op tbc, dus ja, in de toekomst zal dit onderzoek zich zeker verder uitbreiden.

IngKey (URL) - 03-02-’05 13:33


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.