60 jaar na Auschwitz
27 01 05 - 00:02
Vandaag is het 60 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Daarom herdenken we deze dagen de moord op 6 miljoen joden waaronder 102.000 joden en 215 Sinti- en Romazigeuners afkomstig uit Nederland. Allemaal werden ze naamloos omgebracht in Sobibor, Theresienstadt, Auschwitz, Bergen Belsen en al die andere vernietingingskampen; massamoord op een schaal die zijn weerga niet kent. Allemaal hadden ze een leven, een toekomst, een gezin, familie, hoop en verwachtingen, al die 102.215 mensen.
De afgelopen dagen zijn de namen hardop voorgelezen van alle vermoorde joden, Sinti en Roma die geen eigen graf hebben gekregen. Velen schreven er al over op hun weblog omdat het voorlezen van de namen ook online te volgen was. In een kwartier kun je 150 doden een naam geven zo bleek. Om alle namen en leeftijden een keer te noemen duurde 111 uur in het Verzetsmuseum waar het begon en daarna begon het alfabet opnieuw vanuit Westerbork, weer 111 uur. Ik heb er erg veel aan moeten denken de laatste tijd en velen met mij. Ik brand vandaag een kaarsje voor al die mensen die de afgelopen dagen met name zijn genoemd.
tien reacties
@ Anne-Floor: ik ben het helemaal met je eens. Er zijn helaas plekken genoeg aan te wijzen in de wereld waar mensen in grote getale vermoord en gemarteld worden.
Mieke - 27-01-’05 00:39De echte vernietigingskampen waren Belzec, Sobibor en Treblinka. Dat waren betrekkelijk kleine kampen waar alleen joods ‘personeel’ in leven werd gehouden. Naar Sobibor alleen al zijn vanuit Westerbork bijna 35.000 Nederlandse joden getransporteerd. Daarvan hebben het er maar achttien (18!) overleefd. ‘Transporten’ werden daar vrijwel zonder uitzondering op de dag van aankomst vergast.
Auschwitz is pas de laatste twee jaar van de oorlog voluit operationeel geworden. De opzet was: wie niet kan werken, gaat meteen naar de gaskamers. Wie wel kan werken, werkt tot hij niet meer kan en wordt dan vergast.
De SS ging per ‘Häftling’ uit van een overlevingstijd van gemiddeld drie weken na aankomst. Uit Auschwitz zijn veel overlevenden. Daarom weten we er zoveel van en zo weinig van Belzec, Sobibor en Treblinka.
Theresienstadt was een soort modelkamp waarmee onder meer het internationale Rode Kruis om de tuin werd geleid en waar vooral prominente (ook Nederlandse) joden waren opgesloten.
Bergen Belsen (waar naartoe ongeveer 3800 Nederlandse joden zijn getransporteerd) was een opvangkamp (Aufenthaltslager). Daar zat je als jood betrekkelijk goed. Maar half maart ’45 hebben de Duitsers wegens het oprukken van het Rode Leger en het uitbreken van besmettelijke ziektes het kamp en zijn bewoners aan hun lot overgelaten. In Bergen Belsen stierven Anne Frank en haar zus Margot op of rond 31 maart 1945 aan dysenterie.
Bij de moord op die talloze mensen moet je eigenlijk elke dag even stilstaan. Lees Primo Levi er maar op na…
de P. (URL) - 27-01-’05 01:32@de P: Het is een gotspe om te zeggen dat er maar 3 van de meer dan 100 Konzentrations Lagers vernietigingskampen waren.Al die kampen waren gebaseerd op het zo veel mogelijke uit gevangenen te halen tot de dood er op volgde.In 1924 reeds was het bekend dat AH van de Joden verlost wilde worden.Ekonomische motieven hebben er voor gezorgd dat de Joden niet altijd meteen werden vermoord.Vandaar die arbeids lagers zoals Auschwitz.Maar het uiteindelijke doel,vernietiging werd in geen enkel kamp uit het oog verloren.In Stutthoff werd bijvoorbeeld zeep gemaakt van de Joden die daar omkwamen.De technieken die gebruikt werden om veel mensen industrieel om te brengen zijn ontwikkelt in de beginjaren van het derde rijk,de periode dat men er de zwakzinnigen en andere “nuttelozen“gingen opruimen.Het Euthanasie programma.
Leibele (URL) - 27-01-’05 11:35@De P: de meeste mensen die in Auschwitz aankwamen, hebben daar maar 20 minuten geleefd. In die 20 minuten moesten ze zich uitkleden, hun spullen inleveren, werden ze kaalgeschoren en gedesinfecteerd en daarna de gaskamer in. Bijna alleen mannen, sterke mannen, ‘mochten’werken.
Kaat (URL) - 27-01-’05 13:36Ik ben het vooral eens met de laatste zin van De P: bij de moord op die talloze mensen moet je eigenlijk iedere dag even stilstaan.
Mieke - 27-01-’05 14:38@leibele: ik bedoel niet dat andere kampen geen moordkampen waren, op Theresienstadt na dan. De meeste kampen waren zo ingericht dat er grote aantallen mensen konden verblijven en werken, tot ze vermoord werden of stierven aan ziektes en uithongering. In Belzec, Sobibor en Treblinka werd uitsluitend op industriële manier gemoord, al vanaf 1941. En pas later ook in Auschwitz.
@kaat: het is niet zo dat alleen sterke mannen in Auschwitz niet naar de gaskamers gingen. Er was daar een groot aantal vrouwenbarakken. Zelfs kinderen werden niet altijd meteen naar de gaskamers gestuurd. De moordcapaciteit van Auschwitz was in 1941 tot ver in 1943 zeer beperkt. In maart ’43 is pas besloten grote gaskamers en crematoria te bouwen.
Ik wil niet geleerd doen, maar ik heb in de kast twee meter boeken staan over WO II en de holocaust. Pas nog een boek geredigeerd voor een uitgeverij over de geschiedenis van Auschwitz.
de P. (URL) - 27-01-’05 17:4560 jaar later, en nog steeds zoveel pijn en onbegrip…
V@nM@n (URL) - 27-01-’05 20:53V
nM@n: De vraag die veel mensen zichzelf niet durven stellen is: had ik het ook kunnen doen?
Ik ben er ook veel mee bezig. Zou iedereen eigenlijk moeten doen, vind je niet? En dan eens stilstaan bij hoe de wereld op het moment in elkaar zit.
Anne-Floor (URL) - 27-01-’05 00:36