Juridische Faculteit = Ramp

19 01 05 - 00:07Word nooit deeltijdstudent aan de juridische faculteit van de Universiteit Utrecht want naast de belasting van een studie bovenop je dagelijkse bezigheden wordt je ook nog eens tegengewerkt op alle mogelijke manieren. Het meest schrijnende voorbeeld daarvan is wel dat, zoals veel mensen weten, aan de Nederlandse universiteiten een bachelor/master systeem is ingevoerd. De overgangsperiode echter werd op de rechtenfaculteit gebaseerd op de duur van de voltijdstudie (vier jaar dus) en niet op de deeltijdstudie. Dat heeft als gevolg dat ik de laatste twee jaar van mijn zevenjarige avondstudie geen doctoraalonderwijs kan volgen maar alleen bachelor/mastervakken (met bijbehorende extra verplichtingen). Vervolgens kunnen er nog wel bezemtentamens worden gedaan maar het rooster daarvan krijg je dan niet eerder dan twee weken voor het eerste tentamen moet worden afgelegd. Op die termijn is het vanzelfsprekend onmogelijk om tijd vrij te maken het tentamen voor te bereiden (zeker als je nog geen onderwijs in het vak hebt kunnen volgen vanwege eerder genoemd verschijnsel). Nu wilde ik een paar vakken doen die ik nog mis in mijn planning en dat kan dan weer niet omdat de faculteit heeft bepaald dat je niet meer dan 30 ECTS (= studiepunten)per semester mag doen en zij bepalen dan at random welke vakken afvallen. Betekent dat ik volgend jaar die andere vakken nog moet doen en dus extra studieduur dank zij die beroerde organisatie. Als ik afstudeer is het beslist ondanks en zeker niet dankzij de rechtenfaculteit.

Op de foto een kijkje vanuit de kantine in de kelder van het collegebouw (bij mooi weer).

tien reacties

brigitte

Je ziet als je naar buiten kijkt tralies alsof je gevangen zit in hun systeem. Ik herken het verhaal wel een beetje van de OU ook een organisatie waar wel eens het een en ander aan verbeterd kan worden om studenten het wat eenvoudiger te maken zodat ze hun tijd niet kwijt zijn aan allerlei onzinnige dingen. Ik leef met je mee.

brigitte (E-mail ) (URL) - 19-01-’05 07:14
Kaat

Ik vind het er wel leuk uit zien, maar de rest van je ervaringen zijn natuurlijk erg vervelend.

Kaat (URL) - 19-01-’05 09:46
Simone

Ja, dit soort organisatorische wanprestaties zijn nogal irritant!

Kun je me uitleggen wat bezemtentamens zijn?

We zullen doorgaan… >;-)

Simone - 19-01-’05 10:48
Mieke

@ Simone: bezemtentamens zijn laatste mogelijkheden om nog oude stijl (dwz doctoraal) tentamen te doen voor bepaalde vakken. Als je dat niet doet ben je gedwongen om aan het BaMa-onderwijs mee te doen omdat de toetsing daar niet meer bestaat uit 1 tentamen aan het eind maar uit tenminste drie toetsmomenten (deeltentamens) in de loop van 8 weken. Dat is voor iemand die werkt gewoon niet te doen!

Mieke - 19-01-’05 10:53
Leibele

Heet zoiets niet onbehoorlijk bestuur?

Leibele (URL) - 19-01-’05 11:16
Mieke

@ Leibele: onbehoorlijk is het in ieder geval wel ja!

Mieke - 19-01-’05 11:53
Simone

Wat is eigenlijk het doel voor jou van het volgen van deze rechtenstudie? Wil je in de toekomst ander werk gaan doen…

Simone - 19-01-’05 13:57
Mieke

@ Simone: Ja, ik wil in de toekomst meer de kant op van mediation en de juridische aspecten van het werk dat ik nu doe dus individueel en collectief arbeidsrecht.

Mieke - 19-01-’05 14:06
Anne-Floor

Het is ook overal hetzelfde liedje…

Anne-Floor (URL) - 19-01-’05 15:58
V@nM@n

Mijn zoon studeerd rechten in maastricht en wordt ook met allerlei rand verschijnselen geconfronteerd….

V@nM@n (URL) - 19-01-’05 20:50


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.