Geen idee wat ze fout deed

18 01 05 - 13:09Gisterenavond in Nova een interview met Lynndie England, de reserviste uit Virginia die samen met haar minnaar Charles Graner (onlangs veroordeeld tot 10 jaar) beschuldigd wordt van het martelen van Irakese gevangenen in de Abu Ghraib Gevangenis.

Het wonderlijke aan de situatie is dat Lynndie England zich van geen kwaad bewust is, nog altijd niet. Ze heeft gedacht en denkt nog steeds dat het OK was om te voldoen aan de orders en verzoeken om te poseren met gevangenen in mensonterende en beschamende posities (kijk hier voor de foto's waar het over gaat). En lachen? Dat deed ze omdat haar dat werd gevraagd, zo zegt ze in het interview.

Ongeschoolde zeventien jarige reserviste, toen ze uitgezonden werd naar Irak, en nu moeder van het zoontje dat ze kreeg samen met de man op wie ze stapelverliefd was en voor wie ze veel van die dingen deed: Charles Graner. We zien haar in camouflagekleding en kistjes aan de op schoot in slaap wiegen in een schommelstoel, in een wonderlijke combi van agressie en truttigheid. Huilen doet ze nooit zegt ze. Ze is iemand die niet graag haar emoties in het openbaar laat zien.

Een veroordeling zit er dik in voor haar als ze over een paar maanden voor de rechter moet komen. En, zoals de op non-actief gestelde generaal Karpinsky zegt, daar mag het niet bij blijven, bij de veroordeling van een paar criminele reservisten en een op non-actief gestelde vrouwelijke generaal. En dat denk ik ook. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat helemaal duidelijk zal worden hoe het precies in elkaar zit. Ook daar zitten weer belangen en veel geld tussen (wie Fahrenheit 911 zag weet wat bedoeld wordt). En macht. Zoveel macht dat de Geneefse Conventie niet van toepassing is verklaard op gevangenen in Irak en Afganistan. Tja, als je Bush heet dan kun je dat immers allemaal ongestraft doen. Of niet?

twaalf reacties

Kaat

Ja dat zeiden ze in de tweede wereldoorlog ook, dat het een opdracht was. Ik had gehoopt dat de mensheid daar van geleerd had, helaas blijkt dat niet zo te zijn.

Kaat (URL) - 18-01-’05 13:55
Hans

Een bekend verschijnsel bij bepaalde ‘karakters’: Als een ‘meerdere’ zegt dat het ‘OK’ is zijn sommige mensen blijmoedig zonder daar vraagtekens bij te plaatsen in staat om de meest gruwelijke dingen te doen bij hun soortgenoten of bij dieren. Het raakt dan kennelijk niets meer… Afschuwelijke foto’s:-(

Hans (URL) - 18-01-’05 14:16
Peter

Het verneukeratieve is nog dat het de geschiedenisboeken ingaat als een actie van enkele criminele militairen en dat de grote jongens achter de schermen zoals Bush en Cheney niet genoemd worden als uiteindelijke verantwoordelijken.

Waarom dat die twee nog niet zijn afgetreden is een groot raadsel.

Peter (URL) - 18-01-’05 15:26
Neilz

Bush komt hiermee ongetwijfeld weg, dat wordt hoogstens een voetnoot in een geschiedenisboekje. Zoiets zou hier in Nederland waarlijk opgeblazen worden, JPB kwam hier no way mee weg!!

Neilz (URL) - 18-01-’05 16:31
brigitte

Wij hebben het ook gezien gisteravond en wat mij erg raakte was de onbewogen gelaatsuitdrukking van Lynndie. Ik kreeg er bijna kippenvel van. Vreselijke dingen zijn daar gebeurd en ik vind ook dat ook Bush en Cheney hier niet ogestraft mee weg mogen komen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 18-01-’05 20:11
V@nM@n

Iedereen mag hier natuurlijk een mening over hebben. Maar wie zijn wij om te oordelen. Nutteloos toekijken terwijl duizenden mannen worden weggevoerd is ook fout….Die mensen zijn gewoon “gebrainwashed”.

V@nM@n (URL) - 18-01-’05 20:22
Janneke

Lynndie was onderzocht en de psycholoog (of wat voor vak die persoon ook uitoefent) die haar had onderzocht zei dat ze het type ‘meeloper’ is. Dat leek mij wel te kloppen, het meisje kwam op mij niet bijster intelligent over. Ze was stapelverliefd op die Graner, bij wie ze ongetwijfeld graag wilde horen. Jonge militairen zonder enige opleiding daarvoor moesten maar even een gevangenis runnen. Een groot deel hiervan lijkt mij toch echt aan Bush & co. te liggen. Ik kan er echt met de pet niet bij…

Janneke (URL) - 18-01-’05 20:23
Pix

Ik vrees dat Bush hier wel mee weg gaat komen ja. De zondebokken ruimen z’n shit wel op, in dit geval Lynndie en haar grote liefde. Blijft bizar, dat deze mensen klakkeloos zo’n opdracht uitvoeren..dat is bijzonder eng.

Pix (E-mail ) (URL) - 18-01-’05 20:54
Arjan

Zelden kijk ik tv maar gisteren ben ik toch even blijven kijken toen ik dit programma zag.

Vol verbijstering heb ik zitten kijken hoe ze schijnbaar zonder zich ervoor te schamen het

hele verhaal vertelde.

Arjan (URL) - 18-01-’05 22:36
GeeSpot

Het kuddegedrag van mensen blijft een verbijsterend gegeven… :(

GeeSpot (URL) - 20-01-’05 11:04
IngKey

Vergeten te kijken….

Het is trouwens een bekend fenomeen dat mensen en dan ook echt bijna alle mensen een ander martelen als ze daar opdracht toe krijgen. Jaren geleden al eens onderzocht.

Dat Lynndie zelf de ernst niet inziet van haar gedrag is ernstig, maar kan ook zo zijn redenen hebben.

Het allerergst vind ik dat de werkelijke schuldigen nergens op aangesproken worden! Zoals zo vaak…

IngKey (URL) - 21-01-’05 13:42
Jaguaromac

Wat een domme meid.

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 22-01-’05 17:17


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.