Orang Malu

24 12 04 - 08:50Ik hou wel van rituelen en symbolen. Die horen wel een beetje bij deze tijd van het jaar maar ik voel me er ook wel comfortabel bij. Nou ja, niet alle natuurlijk maar die rituelen en symbolen die me aanspreken. Zo vind ik het samen eten met vrienden of familie een goed ritueel. Dat doen we dan ook vaak en graag. Pas aten we bij vrienden en kregen Hans en ik samen een Orang Malu (ook wel yogima of wheeping buddha genoemd) dat letterlijk vertaald verlegen man betekent. Het is een uit Indonesie afkomstig beeld, een boddhisatva (boeddha in wording), gezeten in een yoga-houding en helemaal in elkaar gedoken. Die houding neemt hij aan omdat hij zich schaamt voor al het leed en kwaad wat in de wereld is.

Als je een Orang Malu in de huis zet gericht naar de deur dan zal geen kwaad binnen treden. Als je hem op een plaats zet waar je gasten hun hand op de Orang Malu kunnen leggen dan zorgt hij dat deze mensen voor kwaad behoed worden. Een prachtige symboliek! Ik zoek een mooi plaatsje waar hij kan staan zodat hij ons en onze gasten kan beschermen. 't Voelt al meteen een stuk veiliger hier en dat past wonderwel goed bij de boodschap van vrede op aarde.

acht reacties

sab

als je hem aait over zijn rug dan zal hij geluk en vrede brengen, ik heb er zelf ook eentje, als je een wat grotere hebt dan kun je in zijn lichaam diverse vormen zien waaronder oa. een foetus

(die van mij staat ook richting de deur gedraaid, maar is nog wat klein dus houdt niet al het kwaad buiten de deur)

sab (URL) - 24-12-’04 09:32
missgien

Ah, ik zie dat Sab me al voor is geweest om je in te lichten dat er nog veel meer te zien is aan de Malu. Wij hebben er twee in huis, een kleintje en een iets grotere. Het liefste zou ik echter zo’n hele grote hebben van een halve meter hoog. Blijven hopen… blijven hopen.

Veel geluk met je Malu.

missgien (URL) - 24-12-’04 09:46
mariekefotografeert

Wij hebben ‘m ook… En ik heb hier ook een [url=http://www.mariekefotografeert.web-log.nl/index.log?day=1100646000]logje aangewijd[/url]. Alleen die van ons zou best weleens een likje was kunnen gebruiken…

mariekefotografeert (URL) - 24-12-’04 10:07
Kaat

Ik zou er nu ook graag een willen…

Kaat (URL) - 24-12-’04 11:43
Mieke

@ Kaat: ja, dat zou een goed idee zijn voor je. Of je zou natuurlijk even hier langs moeten komen want hij werkt ook voor onze gasten.

Mieke - 24-12-’04 12:42
GeeSpot

ik blijf dit één van de mooiste buddha’s vinden. Zulke prachtige vormen en helemaal met deze betekenis erbij!

GeeSpot (URL) - 24-12-’04 16:49
V@nM@n

Ik dacht al ik voel iets bekends….

V@nM@n (URL) - 24-12-’04 19:22
Amiek

Hij is idd erg mooi. Ik had er nog nooit van gehoord, mooi ook de betekenissen. Ga geloof ik ook maar eens op zoek.

Amiek (URL) - 24-12-’04 21:05


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.