Wende Snijders trekt volle zalen!

10 12 04 - 01:14

klik foto voor vergroting

In korte tijd zagen we Fleurine, Diana Krall en afgelopen avond Wende Snijders, drie talentvolle blonde zangeressen die met elkaar gemeen hebben dat zij erg veel zorg besteed hebben aan hun muzikale begeleiding. De eerste twee hebben voornamelijk jazzy repertoire. Wende heeft zich, (mede door haar jeugdjaren in het franstalige Guinee-Bissau) helemaal gericht op het Franse chanson. Al in juni hebben wij op deze weblog aandacht besteed aan haar CD Quand tu Dors. Inmiddels weet zij het Beauforthuis een aantal uitverkochte avonden te bezorgen. Wende (klik foto voor vergroting) is met haar zesentwintig jaren nog vrij jong en studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Zij brengt naast werk van eigen hand, doorleefd werk voor het voetlicht van o.a. Brel, Piaf, Ferre en Barbara. Wat erg knap is, is dat zij een aantal chansons vrijwel naadloos in elkaar over laat lopen, waardoor er door de combinatie van afzonderlijke songs een soort verhaallijn ontstaat. Het nadeel van die aanpak is dat er tussendoor (behalve oogcontact) weinig ruimte is voor interactie met het publiek. Dat misten wij, en bleven daardoor een beetje buitenstaanders. Wende is een temperamentvolle vrouw die helemaal op gaat in de intense dramatiek van het chanson en voegt daar op haar eigen manier nog behoorlijk wat passie aan toe (zie filmpje van Mieke). Ze draait met haar lichaam schopt met haar voeten en spot op de bekende Franse manier. La valse a mille temps van Brel klonk alsof het haar eigen chanson was. Haar talent werd nog eens benadrukt door een Nederlandstalige sketch op muziek over een gefrustreerde relatie, met een erg treffende tekst, die erg goed door haar werd geacteerd. Er was niet echt een pauze, maar terwijl de begeleiding door speelde, kwam Wende terug in een rode jurk, om vervolgens plaats te nemen achter de piano. Wat volgde was een Engelstalige blues met een schitterende trompet-solo van multi-instrumentalist Rogier Bosman, die ook accordeon speelde en percussie voor zijn rekening nam. Haar band bestond verder uit twee violisten, cello en aan de vleugel pianist-arrangeur Bart Wolvekamp. De arrangementen (al dan niet van zijn hand) waren soms gedurfd en eigenwijs. Wende is een multitalent die nog volop in ontwikkeling is en dat is een belofte voor nog meer goeds. Naast chansons zou zij ook zomaar een jazzy singer-songwriter op piano kunnen zijn of als zij echt contact maakt met het publiek zou zij ook deel kunnen nemen aan een cabaret. Wat me tegenviel van het publiek in de zaal was dat zij geen toegift 'afdwongen'.
Foto: Hans Speekenbrink

elf reacties

Anne-Floor

Ik denk dat ik die Wende wel mag. Een kijken of ze ook eens de omgevingen van Nijmegen aandoet…

Anne-Floor (URL) - 10-12-’04 12:16
brigitte

Dit klinkt als heel wat meer voor mijn smaak dan Diana Krall. Leuk :-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 10-12-’04 12:40
Hans

Op haar site staat een toer lijst. Nijmegen en Eindhoven zullen er vast wel bij staan.

Hans (E-mail ) (URL) - 10-12-’04 13:29
Carrie zelf

ik heb de CD in huis, maar kan er niet aan wennen. Vind haar toch een beetje schreeuwrig.

Carrie zelf (URL) - 10-12-’04 15:09
Tim

@Hans: Met wat voor toestel heeft Mieke dat filmpje gemaakt?

Tim (URL) - 12-12-’04 12:40
Hans

@Tim: Met een Canon Powershot Pro

Hans (E-mail ) (URL) - 12-12-’04 12:52
Tim

@Hans: Stom! Dat kan ik met mijn Powershot G2 natuurlijk ook.

Tim (URL) - 12-12-’04 17:36
Hans

Ja denk het wel Tim! en de kwaliteit zal je mee vallen!

Hans (E-mail ) (URL) - 12-12-’04 18:10
wijnand

luister naar de cd van wende snijders en je raakt zeker geroerd. fantastisch

wijnand - 04-08-’05 21:44
Hans

Mooi Wijnand! Binnenkort is ze in het Concertgebouw Amsterdam

Hans (URL) - 04-08-’05 22:42
marike

Wou even zeggen dat ik een site over Wende heb gemaakt.

marike (URL) - 19-08-’05 18:00


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.