De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

01 12 04 - 11:45Ik heb pas de DVD van The Unbearable Lightness of Being gezien naar het boek van Milan Kundera. Ik had het boek heel lang geleden gelezen maar het was totaal uit mijn geheugen verdwenen, behalve dan dat ik me herinnerde dat het vrij ingewikkeld was. In de film worden de hoofdrollen gespeeld door Juliette Binoche (zie foto), Lena Olin en Daniel Day-Lewis en ik moet zeggen alleen al de twee actrices reden genoeg zijn voor mij om de film te zien.

Het verhaal gaat over hersenchirurg en casanova Tomas die zich vooral bezighoudt met de jacht op vrouwen. Hij is vastbesloten zijn leven niet te laten regeren door problemen of verplichtingen. Politiek boeit hem niet en hij houdt zich uitsluitend bezig met instantgenot. Tenminste totdat hij Tereza (JB) ontmoet en verliefd op haar wordt. Er ontstaat een gepassioneerde liefdesrelatie tussen Tomas en Tereza waar ook Sabina (LO), waar Tomas een puur seksuele relatie mee onderhoudt, voortdurend een rol in speelt. Als de Russische tanks Praag binnen rollen vluchten Tereza en Tomas naar Zwitserland waar Sabina al eerder naar toe was gegaan. Tereza houdt het daar niet uit en wil terug naar Praag. Als Tomas haar achterna reist blijkt pas hoezeer het leven daar veranderd is. Censuur en onderdrukking vieren hoogtij en hij moet zich verantwoorden voor zijn vroegere geschriften anders kan hij zijn beroep van chirurg niet meer uitoefenen. Ze houden stand tegen de verdrukking en blijven sterk maar Tereza heeft het moeilijk en ook Tomas ontkomt niet aan de zwaarte van het bestaan.

Ik vond het een prachtige film. Niet alleen vanwege de cast, waar ook onze eigen Derek de Lint nog bij hoort in de rol van Franz de minnaar van Sabina, maar ook omdat het verhaal geen moment aan spanning inboet. Het is een oudje (1988) deze film maar daar heb je bij het kijken geen last van. Het thema vrijheid van meningsuiting (of liever de inperking daarvan) is immers anno 2004 (helaas) erg actueel.

DVD kopen?
Unbearable Lightness Of Being<br  />Erland Josephson
Unbearable Lightness Of Being
Erland Josephson

veertien reacties

Simone

Ja, een indrukwekkende en fantastische film. (blush)

Simone - 01-12-’04 12:29
GeeSpot

Grappig, had het net van de week over het boek & de film. Prachtig!

GeeSpot (URL) - 01-12-’04 13:16
Puur Kaat

Subliem boek vind ik dat.

Puur Kaat (URL) - 01-12-’04 20:01
the ©u®se of Millhaven

de film is een absolute parel. het boek van Kundera zelf ken ik niet, maar moet ook erg fraai zijn. maar toch……net zo mooi als de film???

the ©u®se of Millhaven (URL) - 02-12-’04 00:06
Leibele

Een van die zeldzaam mooie films.

Leibele (URL) - 02-12-’04 11:04
max

jaeren (30) geleden gelezen, prachtig boek en nu dus de DVD kijken. Goeie tip vooral dat casanova spreekt wel aan!

max - 02-12-’04 13:56
Mieke

@ Max: spreekt het casanova aan omdat je er iets in herkent om omdat je het ambieert? (jokerp)

Mieke - 02-12-’04 14:36
IngKey

Stop, dit ga ik nog even niet lezen. Ik heb de film nog liggen, dus….Het boek heb ik afgelopen zomer gelezen. :-)

IngKey (URL) - 02-12-’04 21:03
IngKey

Ik heb de film vanmiddag gezien. Hij is inderdaad mooi, maar ik miste een stuk diepgang uit het boek. Boek + film vormen samen eigenlijk één geheel.

IngKey (URL) - 10-12-’04 16:05
Natalie

raar dat iedereen dit een zo goed boek vindt?!? in ons boek van nederlands stond dat dit boek behoort tot de ‘verboden’ lijst…

Natalie (E-mail ) - 16-01-’06 17:19
Mieke

Misschien omdat het geen Nederlander is die het schreef.

Mieke - 16-01-’06 17:29
Natalie

Nederlander? Wij zitten op een Belgische school, niemand heeft het ooit over een Nederlander gehad… dit heeft daar niets mee te maken!

Natalie (E-mail ) - 16-01-’06 21:42
Mieke

@ Nathalie: ik dacht dat je het over een boek van Nederlands had. Daaruit trok ik de conclusie dat het over Nederlandse les ging en Nederlandse literatuur. Misschien moet je eens even informeren waarom het op de verboden lijst staat. En laat het dan nog even weten!

Mieke - 16-01-’06 23:31
Lena

Het boek is inderdaad verboden in Tsjecho-Slowakije omdat Kundera erinlaat zien waar zijn sympathie naar uitgaat. Daarom kan het toch nog een goed boek zijn?

Lena (E-mail ) - 25-05-’06 09:56


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.