Ver-van-mijn-bed-show?

29 10 04 - 15:17Vandaag vond er op het, door Michelangelo ontworpen, Campidoglio in Rome een historische gebeurtenis plaats. Vandaag ondertekenden de 25 regeringsleiders van van de EU-landen in Rome het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet van Europa. Niet dat die grondwet meteen al geldt, daarvoor moeten de parlementen in alle landen het verdrag nog eerst ratificeren (goedkeuren). Ook houden sommige landen, waaronder Nederland, daarbij nog een referendum en bestaat er een niet geringe kans dat er lidstaten zullen zijn die een veto gaan uitspreken.

Volgens de politici is het allerbelangrijkste van dit verdrag dat de Europese Grondwet het belang van de EU-inwoners veel centraler stelt in de activiteiten van de EU door bijvoorbeeld de organisatie van de EU transparanter te maken en de grondrechten van burgers vast te leggen. Ook het Europees Parlement krijgt door het nieuwe verdrag meer bevoegdheden dan het nu heeft. De critici zijn er een stuk minder optimistisch over. Zij vinden dat er te weinig aan gedaan is om de constitutionele zaken (zoals grondrechten en bevoegheden van EU en lidstaten) te onderscheiden van politieke kwesties zoals landbouwbeleid of samenwerking op strafrechtelijk gebied. Daardoor blijft ook de werkzaamheid van de Grondwet afhankelijk van het politieke klimaat van dat moment.

Ik heb het idee dat de hele EU en alles wat daarbij hoort voor veel mensen in Nederland nog de ver-van-mijn-bed-show is. Hoe is dat voor jou?
Wil je meer weten over de Europese Grondwet kijk dan eens hier. Trouwens, voor diegenen die het nog niet wisten, de EU heeft ook een volkslied, het bekende An die Freude uit de negende symfonie van Beethoven.

zeven reacties

Peter

Ik hoorde het vandaag op de radio en ben meteen hier gaan kijken. Ik dacht wel dat er een stukje van zal komen ;-)

Peter (E-mail ) (URL) - 29-10-’04 16:06
Mieke

@ Peter: Dan ken je me al aardig goed ;-)

Mieke - 29-10-’04 17:06
brigitte

Hmm ik verdiepte me er dus nog niet zo in. De hele politiek heeft sowieso nog nooit zo ver van mij afgestaan als de laatste tijd. Ik wist de laatste keer zelfs niet eens wat ik wilde gaan stemmen; nog nooit vertoond. Maar ik zal weer eens wat meer op het politieke nieuws en dus ook eht EU nieuws gaan letten.

brigitte (E-mail ) (URL) - 29-10-’04 17:18
V@nM@n

Ik ben helemaal een euriburger….

V@nM@n (URL) - 29-10-’04 19:37
Willem

Ik kom er steeds meer achter hoe belangrijk Europa eigenlijk is en vind het onbegrijpelijk dat ik dat tot nu toe niet echt tot mij doordrong. Zou dat nou aan mij liggen of hebben meer mensen dat?

Willem - 29-10-’04 21:46
Renésmurf

Het enigste wat ik echt merk van Europa is de euro.

Verder weet ik niet goed wat ik er aan heb.

Renésmurf (URL) - 29-10-’04 21:56
Irene

Europa is heel belangrijk (het staat er natuurlijk helemaal los van dat Europa elke maand mijn salaris overmaakt … :-D)

Irene (URL) - 29-10-’04 23:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.