Marktwerking? Nee!

28 10 04 - 15:03

De laatste dagen staan de kranten bol van "marktwerking in de zorg" en de Tweede Kamer debatteert er binnenkort over. Een groot aantal deskundigen uit de zorg ondertekende een manifest opgesteld door de SP dat zich fel keert tegen de marktwerking in de zorg. In het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 dat onlangs uitkwam concludeert het SCP dat zorg schaars wordt en het voorspelt een tweedeling tussen de mensen die geld genoeg hebben om particulieren hulp in te schakelen en de minder bedeelden (vaak ouderen). De conclusie is dat er of meer geld door de overheid beschikbaar gesteld moet worden voor een kwalitatief goede gezondheidszorg of er komt een sobere basiszorg voor iedereen en een markt voor het rijkere deel van de bevolking. Een afschuwelijk vooruitzicht vind ik dat. Markt en zorg gaan niet samen want zorg is een sociaal begrip en markt een economisch begrip. Hier kun je meer lezen over het manifest en de ondertekenaars en vooral beroepsbeoefenaren uit de zorg worden opgeroepen om het manifest te tekenen. Klik hieronder op de uitspraak die het meeste voor jou geldt.


acht reacties

Willem

Die tweedeling is er al lang. Als je geen geld hebt dan heb je gewoon minder goede zorg dan als je wel geld hebt. Kijk maar eens naar de verpleeghuizen en de wantoestanden die daar zijn. Bejaarden die urenlang in hun eigen uitwerpselen liggen voordat iemand ze komt verschonen. Wantoestanden. Als er marktwerking komt in de zorg wordt het alleen nog maar veel erger!

Willem - 28-10-’04 15:26
Lucy

Doodeng dat alles teruggebracht wordt tot geld. Daar is dit kabinet wel héél erg goed in. Alles wordt vertaald in geld. Angstaanjagende ontwikkeling.

Lucy (URL) - 28-10-’04 16:22
Kuikentje

Wat Lucy zegt!

marktwerking en zorg…. da’s geen combinatie!

Kuikentje (E-mail ) (URL) - 28-10-’04 16:48
de P.

In alle kranten staat dat Prins Bernhard vocht achter zijn longen heeft en dat een contingent artsen hem in de gaten houdt.

Hoeveel andere bejaarden hebben niet dezelfde kwaal?

Als mijn moeder een contingent artsen tot haar beschikking had gehad, was ze waarschijnlijk ook 93 geworden in plaats van krap aan 70.

En dan wordt ons ook nog gevraagd om het jubileumfeestje van de Majesteit te sponsoren.

de P. (URL) - 28-10-’04 17:52
JÃœran

Er komt helemaal geen markt werking. Het is de bedoeling dat wij uiteindelijk nog meer premie kunnen gaan betalen en minder zorg zullen ontvangen als er niet wat gedaan wordt aan de verzekeraars en hun vermeende prijs afspraken.

Ga maar eens proberen te wisselen van ziekenfonds of particulieren verzekering, dat is bijna niet te doen en dan willen ze markt werking creeren??

JÃœran (E-mail ) (URL) - 28-10-’04 22:19
Renésmurf

Ik ben tegen alle vormen van marktwerking.

Marktwerking is er om geld te verdienen, niet voor de service.

Renésmurf (URL) - 28-10-’04 23:31
Vampire

Gevoelsmatig ben ik tegen. Zorg is iets wat de overheid strak in de handen moet houden. Maar helaas, ik weet hier echt niet te veel van om direct een harde ja of nee te geven.

Vampire (E-mail ) (URL) - 29-10-’04 09:40
brigitte

Ik ben er wel op tegen. Er zijn een aantal zaken waar je vanaf moet blijven denk ik al is het alleen maar om de moraal hoog te houden. Afbreuk aan pensioen en zorg lijken me geen beste zetten. Dan maar een goedkoper feestje voor onze koningin. Belachelijk dat daar zoveel geld voor uit gegeven wordt in deze tijd van versobering en bezuinigingen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 29-10-’04 11:10


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.