Una Noche Flamenco

27 10 04 - 20:56

klik foto voor vergroting

Toen ik een aantal jaren geleden in Spanje was wilde ik Flamenco zien en beleven. Dat bleek niet mogelijk te zijn. De gemiddelde Spanjaard heeft daar kennelijk geen interesse meer in. Om echte authentieke Flamenco te zien kun je bijvoorbeeld beter naar de Stadsschouwburg in Utrecht gaan. Nederlander Nico Knapper heeft samen met de vrouwelijke Spaanse regiseur Pilar Tavora een programma samengesteld waarmee ze op toernee zijn door Nederland en waarbij Flamenco verschoond is gebleven van toeristische effecten, maar volkomen authentiek wordt gebracht. De voorstelling is een ode aan Carmen Amaya, een zigeunerkind dat in de dertiger jaren wars van alle tradities haar eigen stempel heeft gedrukt op Flamenco en daar wereldberoemd mee is geworden. Vier dansers m/v, drie zangers m/v, twee gitaristen, een percussionist en Pilar als verteller bevolken het podium in wisselende bezetting en beelden het dramatische leven uit van Carmen. Op de achtergond worden zo nu en dan foto's en livebeelden van Carmen geprojecteerd. Als toeschouwer krijg je een brok in de keel als je ziet hoe intens dat er aan toeging. Flamenco is niet zo maar een optreden maar een way of living. Zoals we mogen verwachten gaat ook het optreden dat we live bijwonen (en waarbij ik deze foto maakte) gepaard met een hoge dosis vuur, passie en emotie en als basis veel vakmanschap. Zonder maar een greintje effectbejag weet het gezelschap de zaal tot groot enthousiame en bewondering te brengen. Uiteraard blijven toegiften na een staande ovatie niet uit. Tot midden november toert het gezelschap nog door Nederland. De schouwburg in Utrecht was uitverkocht.

tien reacties

V@nM@n

Zelfs in de foto zie je de passie

V@nM@n (URL) - 27-10-’04 22:13
brigitte

Klinkt goed. Ik zou het wel eens mee willen maken maar Perer ziet het niet zitten. Misschien eens iemand anders polsen ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-10-’04 23:00
berta

FLAMENCO!!!

Ik heb ‘De Schoenen’ nog…zucht

(Maar ik was zo’n Hollandse Klompendanster,

op Flamenco-schoenen!?!?)

berta (URL) - 27-10-’04 23:02
Hans

Klinkt alsof je er wel serieus mee bezig bent geweest Berta!

Hans (URL) - 27-10-’04 23:08
Amiek

Flamenco is geweldig. Heb momenteel helaas wat weinig tijd. In Utrecht (Utrera del Norte) zijn ook de beste Spaanse flamenco artiesten regelamtig te zien… Bedankt voor de tip!

Amiek (URL) - 27-10-’04 23:45
Mieke

@ Berta: wow, jij hebt dat ook zelf gedaan? Dat lijkt me idd erg moeilijk voor iemand met een Hollands temperament.

Mieke - 28-10-’04 00:04
Anne-Floor

Dat is echt ge-wel-dig. De klompendans wordt alleen maar onzinniger als je zoiets ziet…

Anne-Floor (URL) - 28-10-’04 02:39
Simone

In Sevilla heb ik authentieke Flamenco gezien en het was fantastisch!

Simone - 28-10-’04 14:50
Heleen

Flamecoliefhebbers 18-06-2005 Theater de Flint Amersfoort:SOL Y LA LUNA.50 DANSERS, 3 GITARISTEN, PERCUSSIE, FLAMENCOZANG:aMPARO cORTES.cHOREOGRAAF hELEEN http://www.FLAMENCOSITE.TK aANVANG: 20.00 UUR, INFO EN KAARTVERKOOP: 033-4229229

Heleen (E-mail ) (URL) - 27-02-’05 12:53
Claudia

Quote: Toen ik een aantal jaren geleden in Spanje was wilde ik Flamenco zien en beleven. Dat bleek niet mogelijk te zijn. De gemiddelde Spanjaard heeft daar kennelijk geen interesse meer in.

Wat een onzin.. Ik woon in Spanje en ben gister nog naar een gratis voorstelling geweest hier. Spanje is Flamenco en de “gemiddelde spanjaard” heeft daar zeker wel interesse in!

Claudia (E-mail ) - 21-11-’07 17:25


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.