Pakkende pakjes

25 10 04 - 00:04

Als het aan Eurocommissaris Byrne ligt dan gaan Nederland en de andere EU-landen allerlei afschrikwekkende foto's op de verpakkingen van sigaretten afdrukken. Hij denkt zelf ondermeer aan teerlongen, rotte tanden en keeltumoren (zie plaatje) en heeft een ruime collectie plaatjes verzameld. Byrne noemt die plaatjes het 'ware gezicht van tabak' omdat er jaarlijks 650000 mensen in de EU aan de gevolgen van roken overlijden. In een aantal andere landen zoals Canada en Australie bleek al dat afschrikwekkende foto's op de sigarettenpakjes een probaat middel zijn tegen het roken. Men heeft daar verschillende angstbeelden voor de onderscheiden doelgroepen. Voor de jonge meisjes is er daarom bijvoorbeeld de verdroogde appel (roken rimpelt de huid) en de lege kinderwagen (roken tast de vruchtbaarheid aan). In de EU rookt gemiddeld kennelijk nu nog 1 op de 3 inwoners. Ik denk overigens zelf dat het in Nederland minder is. In mijn omgeving in ieder geval. Laten we eens een praktijkonderzoek doen onder de lezers van deze weblog. Hoeveel mensen roken er in Nederland volgens jou?


veertien reacties

Vampire

Ik vind het best dat ze die afschrikbeelden gaan tonen. Maar.. om de hypocratie de das om te doen, gaan ze dan ook vertellen hoeveel geld dat de Nederlandse staat binnenhaalt met roken en wat ze ermee doen? Heksenjacht is best, maar dan wel eerlijk. We leven toch in de tijd dat alles ‘transparant’ moet zijn?? Dus alles of nix lijkt me zo!

Vampire (E-mail ) (URL) - 25-10-’04 00:16
brigitte

Goed idee van die plaatjes. Vooral misschien voor de rokers die nog niet begonnen zijn. Mijn kinderen (ook de oudste) praat er in ieder geval vol afschuw over. Misschien is dat wel een duidelijke tendens, dat er minder starters zijn en dan lijkt me ook al een hele goede zaak.

brigitte (E-mail ) (URL) - 25-10-’04 09:12
IngKey

Plakken ze dan ook foto’s van allerlei verkeersslachtoffers op de auto’s? En van overleden alcoholosten op de flessen drank? Dichtgeslibte harten op bakjes patat?

Ik vind het eerlijk gezegd nogal hypocriet.

OT: ik heb nog geen foto geplaatst.

IngKey (URL) - 25-10-’04 10:25
Lucy

Heeft totaal geen zin volgens mij. Toen ik lang geleden een verstokte roker was negeerde ik halsstarrig dat soort plaatjes (die er toen ook al waren) en kinderen denken volgens mij per definitie – gelukkig – dat hun geen enge dingen kunnen overkomen. Hebben die enge kreten op pakjes tabak geholpen?

Lucy (URL) - 25-10-’04 11:56
Anja

Er gaan toch ook steeds meer stemmen op om de roken-gerelateerde gezondheidszorg niet meer te vergoeden of anderen voorrang te geven op rokers op wachtlijsten. Ik weet het niet hoor. Ik vind denk ik ook wel dat als je dat soort dingen wilt doen je ook andere gewoonten onder de loep moet nemen waarmee mensen willens en wetens hun gezondheid in de waagschaal stellen. En misschien ook wel gevaarlijke of risicovolle hobbies. Het is een lastige materie.

Anja - 25-10-’04 12:33
Joep Broos

We gaan de vergrijzing zo ook tegen he?

Joep Broos (E-mail ) - 25-10-’04 17:54
Jaguaromac

Sorry hoor, maar wat is er zo goed aan als iedereen zou stoppen??? Genotsmiddelen zullen er toch altijd wel blijven, zo is de mens. Dus als het roken verdwijnt, zal er wel meer gedronken worden of zo. Daarbij komt dat alcohol een hard drug is en nicotine een soft drug, maar op een fles bier zie je ook geen teksten of plaatjes!

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 25-10-’04 19:07
Jaguaromac

ik bedoel, teksten of plaatjes tegen het drinken

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 25-10-’04 19:07
Vampire

“roken-gerelateerde gezondheidszorg niet meer te vergoeden”. Dat gaan we door trekken naar de volgende stelling: Dichtgeslibde aderen van MacDonalds niet meer openen (of in een wachtrij), stoflongen door werkzaamheden, helaas.. u bent niet aan de beurt. Leveraandoeningen door af en toe een drankje.. jammer, geen plaats. Misschien kunnen we ook nog op ras onderscheiden??

Laten we even wel blijven…. Ik vind het hypocriet dat de staat zoveel geld pakt van de rokers en het wil afstraffen. Doe dan een goed beleid, maak 1 pakje roken (maakt het uit, tabak of sigaretten) minimaal 25 euro. Tja, dan krijg je wel criminaliteit, maar de meerderheid kan het niet meer betalen en stopt wel. Of wil de staat dat eigenlijk toch maar niet??…… Ik pleit echt niet voor het roken, maar de heksenjacht moet eens een halt worden toegeroepen. Zolang ik anderen niets verkeerd doe, zolang ik rook waar niemand last van heeft, laat mij dan ff lekker genieten! Dank u! :-)

Vampire (E-mail ) (URL) - 25-10-’04 20:44
V@nM@n

Als we alles moeten verbieden wat niet goed voor ons is is de wereld snel te klein.

V@nM@n (URL) - 25-10-’04 21:11
Mieke

Oeps, dit is wel een onderwerp dat veel gemoederen beroert en nogal wat emoties te weeg brengt. Ik was zelf een verstokt roker tot 31 december 1999 en per 1 januari 2000 ben ik cold-turkey gestopt. Ik ben heel blij dat ik niet meer rook maar iedereen die vindt dat hij of zij het wel moet doen heeft mijn zegen. Wel vind ik tegenwoordig dat het stinkt als er veel gerookt wordt in mijn huis. Maar daar houdt alle rokende visite gelukkig wel rekening mee.

Ik word zelf een beetje niet goed van die plaatjes van Byrne. Dat is een beetje net als die plaatjes van foetussen die tegenstanders van abortus altijd laten zien. En ook vind ik het een beetje lijken op die plaatjes die staan in een oude medische encyclopedie die ik heb waar ook van die mensen in staan met van die enorme gezwellen of rottende ledematen.

Mieke (URL) - 25-10-’04 21:35
Vampire

Ik liep weer eens te hard van stapel :-)

Vampire (E-mail ) (URL) - 26-10-’04 00:26
Lucy

@Mieke: toevallig! ik stopte kerstmis 1999 na vele vele vele jaren roken! Ook cold turkey.

Lucy (URL) - 26-10-’04 08:38
Mieke

Vandaag stond in de krant dat het aantal rokers spectaculair is gedaald van 30 naar 27 % van de bevolking dat is 1 op de 3,7 personen. Degenen die 1 op de 3 stemden hadden het dus het meeste bij het rechte eind.

Mieke - 29-10-’04 10:02


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.