Bescherm de dieren tegen de beesten

16 10 04 - 09:32



De gemiddelde hondenbezitter aait zijn dier 40 tot 70 keer per dag. In een gezin met vier personen is dat dus minimaal 160 keer. Volgens mij haalt bijna geen mens dat of je moet stapelverliefd zijn. En over gedrag tussen honden en baasjes las ik pas een aardig artikel waarin uit de doeken gedaan wat voor schade je kunt aanrichten door een dier als mens te behandelen.

Een dier begrijpt het echt niet als je verdrietig bent, snapt er niks van als hij beloond wordt terwijl hij iets doet dat niet mag (zoals grommen tegen een iemand die hij ervaart als indringer) maar al die dingen doen hem voor zijn gevoel wel stijgen op de ladder van de roedel. En dan ontstaat afwijkend en agressief gedrag.

En al dat aaien, dat lijkt me ook niet goed in dat verband daar zou toch iedereen een beetje vreemd van worden? In een roedel wordt een dier getolereerd als hij zich volgens de regels gedraagt en genegeerd als hij dat niet doet. In allebei de gevallen is er niet die hele sloot aandacht die onze honden en katten krijgen. Een goede relatie met je dier is vooral gebaseerd op rust, voorspelbaarheid en duidelijkheid of het nu een kat is, een hond of een paard. Maar goed, ik heb alleen een goudvis en die is totaal in harmonie met zijn omgeving. Zo relaxt als de pest.

zeven reacties

mariekefotografeert

Wat een mooie foto’s maak je, mijn complimenten. Kom zeker weer terug om te kijken en lezen…

mariekefotografeert (URL) - 16-10-’04 10:14
V@nM@n

Ik heb twee poezen, trouwens ik heb altijd beesten gehad. Ik denk als je een beest normaal behandeld, en niet zoals sommigen als kind, gaat het best wel goed. En babygeluidjes e.d. fratsen die sommigen uithalen om een beest toe te spreken zijn helemaal uit den boze. Voor katten geldt nog altijd dat jij degene bent die het voer neer zet, en voor de rest doen ze toch wat ze zelf willen.

V@nM@n (URL) - 16-10-’04 10:27
GeeSpot

Terwijl ik dit typ, ligt poes Muizemeis hier op schoot te spinnen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze af & toe met mij probeert te vergroeien :-?

GeeSpot (URL) - 16-10-’04 11:37
Vampire

We hebben zelf honden gehad…. Regelmatig kwamen ze bij mij om eens goed aangehaald te worden. Ok, emoties schijnen ze niet te kennen, maar als ik tegen de honden sprak ging het koppie scheef staan alsof ze terug wilden spreken. Als ik ze af en toe eens moest straffen, kwamen ze direct terug alsof ze wilden vragen of ik niet meer boos wilde zijn. Dan ga je toch…. dan moet je toch over hun bol aaien?? Ik zal te week zijn voor een gezonde opvoeding van honden :-)

Vampire (E-mail ) (URL) - 16-10-’04 12:27
berta

Onze kat weet precies waar hij aan toe is!

Hij kent zijn plaats binnen de roedel…

berta (URL) - 16-10-’04 21:19
Arjan

Onze kat heeft het heel zwaar te verduren met twee kleine kinderen die allebei heel erg gek op haar zijn.

Arjan (URL) - 17-10-’04 10:28
brigitte

Je moet niet vergeten dat honden al heel erg lang gewend zijn om in gezinnen als roedel te vertoeven. Het hangt ook sterk van het ras af. Bepaalde rassen moet je veel “harder” aanpakken dan andere rassen. Ik heb zelf twee honden (DalmatiĆ«rs) gehad en ik deed daar inderdaad niet overdreven aanhalig mee maar ik sluit me wel aan bij Vampire, je hebt vaak het gevoel dat honden je begrijpen. Als ik verdrietig was kwam Gopher zijn kop op mijn schoot leggen of naast me liggen. En wat dacht je van de interactie tussen blinde en zijn/haar hond? Maar ik merk ook dat ik met mijn huidige twee poezen heel anders omga. Inderdaad met stemmetjes praten, dat herkennen ze ook meteen en inderdaad doet een kat precies wat hij/zij wil. Het is totaal anders vind ik.

brigitte (E-mail ) (URL) - 17-10-’04 11:37


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.