Zweverig?

14 10 04 - 11:26Vorige week had ik een gesprek met iemand over mediteren, hoe het is om te doen en hoe er tegenaan wordt gekeken. Zij vertelde dat zij het graag wilde doen maar thuis geen gelegenheid kreeg om te mediteren. Haar gezinsleden, en met name haar man, hadden er nogal wat weerstand tegen, dreven er de spot mee en noemden het zweverig. Dat hoor je wel vaker, dat mediteren geassocieerd wordt met oosterse mystiek, rare hummm-geluiden, wierook en muziek met vogeltjes en kabbelend water.

Het grappige is dat meditatie al een heel een hele oude manier is om de geest tot rust te brengen en het lichaam te ontspannen getuige dit schilderij van Rembrandt (1606-1669) dat "meditatie" heet. Wat monniken in het klooster doen is ook meditatie en stond vroeger volgens mij, zeker in katholieke kringen, in hoog aanzien. Ik denk dat de meeste mensen ook wel gebruik maken van een of andere manier om zich te ontspannen. Sommige mensen gaan een stukje lopen, anderen gaan in bad en weer anderen mediteren. Het voordeel van mediteren is dat je het in principe overal kunt doen. Je hebt jezelf namelijk altijd bij je terwijl je niet altijd over een bad kunt beschikken of er tussenuit kunt gaan om even te lopen. Van mediteren relax je, krijg je energie en voel je je verkwikt en beter in staat de dingen aan te kunnen. Ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen. Wil je meer weten over mediteren kijk dan hier.


'You do not need to leave your room.

Remain sitting at your table and listen.

Do not even listen, simply wait.

Do not even wait, be quiet, still and solitary.

The world will freely offer itself to you to be unmasked.

it has no choice, it will roll in ecstasy at your feet.'


Franz Kafka

negen reacties

Kaat

Mediteren is erg fijn. Ik doe dus chineng (voor informatie http://www.chineng.nl) en dat is echt heerlijk.

Trouwens dit is een bord ;-)

Kaat (URL) - 14-10-’04 13:23
IngKey

Voor mij is wandelen, maar ook douchen mediteren.

IngKey (URL) - 14-10-’04 13:43
Anja

Ik mediteer ook al jaren en probeer het regelmatig te doen. Dat lukt niet altijd maar toch wel het grootste deel van de tijd. Ik zou niet meer zonder kunnen. Het is net als douchen maar dan voor je geest.

Anja - 14-10-’04 14:48
sab

consider het ABC bookmarked, dit zocht ik

sab (URL) - 14-10-’04 16:12
Hans

@Kaat ik heb ook wel chineng gedaan maar dat werd dan uitsluitend Qigong genoemd. Het is deels een meditatie deels een energie oefening, zoals T’ai Chi en Yoga Bij veel vormen van meditatie zit je stil zoals bij Za Zen. Osho heeft ook veel meditaties waarbij je in beweging bent ontwikkeld zoals ‘Kundalini’ en ‘Dynamic’

Eigenlijk is mediteren gewoon iets met zoveel aandacht (kunnen) doen dat je gedachten stoppen.

Hans (E-mail ) (URL) - 14-10-’04 16:47
Simone

Wat zijn jouw eigen ervaringen met meditatie?

Doe je het iedere dag en hoeveel tijd neem je ervoor en op welk tijdstip van de dag is het prettig om te doen.

Voel je je altijd meer ontspannen en vol energie, of werkt het ook wel eens anders?

Leuk om nog even iets van je ervaringen te horen, alvast bedankt!

Simone - 14-10-’04 19:14
Mieke

@ Simone: Ik deed het vroeger best vaak maar het raakte een beetje uit beeld door klussen waarbij ik lange dagen maakte en al vroeg in de auto zat. Heb het twee jaar geleden herondekt en doe het nu regelmatig. Soms door middel van Avataroefeningen en soms doe ik een geleide meditatie van CD. Ik heb nu pas twee fijne meditaties gekregen van ieder tien minuten, eentje voor de ochtend en eentje voor de avond. Die tijd kun je altijd wel maken. Het is goed om dat moment voor mezelf te nemen. Wat Anja zei klopt wel. Het is een soort schoonmaakbeurt en daarna kun je weer schoon de dag of de nacht in gaan.

Mieke - 14-10-’04 19:24
berta

Ik doe sinds enige weken iedere dag wat ademhalings- en yoga-oefeningen.

Mediteren wil nog niet erg lukken.

Kan m’n hoofd niet leeg krijgen!

Ben zoekende, cursus, workshop?

Misschien is zo ‘n cd, om mee te beginnen, wel een idee…

Heb je misschien de titel voor mij?

berta (URL) - 15-10-’04 12:32
Mieke

@ Berta: ik kreeg de CD bij de dag over het hoofdmenu waar ik pas over schreef. Overigens geeft Patty Harpenau ook meditatiekursussen. Je kunt voor meer info even browsen naar haar site. Mocht je daar niet vinden wat je zoekt stuur me dan even een mailtje.

Mieke - 15-10-’04 13:05


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.