Moderne amazones

13 10 04 - 20:49

Ik had er al eerder over gelezen maar nu stond afgelopen zaterdag weer een artikel in de krant over Lobstar een kledingbedrijf voor vrouwen met �©�©n borst die niks willen vullen of verhullen en zonder prothese of borstreconstructie door het leven gaan. Dit is een goed voorbeeld van hoe kleding je een goed gevoel kan geven ook al heb je niet het ideale lichaam of het perfecte figuur.

In de Griekse mythe is er al sprake van een krijgshaftig volk, de Amazones, dat alleen uit vrouwen bestond en van wie het verhaal gaat dat ze hun rechterborst lieten amputeren om beter te kunnen boogschieten. In het huidige spraakgebruik betekent amazone dan ook: een strijdbare vrouw. En strijdbaar zijn de vrouwen van Lobstar zeker, al is bij hen die borst geamputeerd vanwege borstkanker.

Als je op de site kijkt zie je dat het ook leuke mode is met asymetrische motieven, plooien of diagonale applicaties. Het is trouwens raar. Ik zocht voor dit logje een plaatje van een mythologische amazone met �©�©n borst. Misschien ligt het aan mij maar ik kon het niet vinden. Alle plaatjes die Google heeft met de titel "amazone" laten vrouwen met twee borsten zien. Zouden we hier dan misschien met een taboe te maken hebben?


Update

IngKey heeft er de Encyclopedie van de Mythologie op nageslagen en gevonden dat "a mazos" in het Grieks "zonder borst" betekent. Ze vond ook een plaatje van een amazone met �©�©n borst dat ze voor mij/ons heeft gescand en je kunt dat hier bekijken.

dertien reacties

hanneke

ik denk het wel, het lijkt me niet niks om in je vrouwelijkheid letterlijk aangetast te zijn of worden, dat zet je natuurlijk niet zomaar op het internet.

ik vind het op zich wel leuke kleding, alleen heb ik toch het idee dat de nadruk gelegd wordt op de borst die er niet meer is.

(prints, naden, plooien enz)

hanneke (URL) - 13-10-’04 20:58
Mieke

@Hanneke: De Amazones zijn een mythologisch volk waarvan de legende gaat dat ze die borst amputeerden. Het gaat dus niet om foto’s maar tekeningen van die Amazones. Het is zeer de vraag of ze ooit echt hebben bestaan. Daarom is het wel gek dat men de mythe zelfs niet eens durft te tekenen. Dat vrouwen van vlees en bloed gene hebben om zich met 1 borst op de foto te laten zien dat snap ik wel. Dat geldt ook al voor vrouwen met twee borsten.

Mieke - 13-10-’04 21:12
IngKey

Ik vind het kunstig, moedig en heel gezond.

IngKey (URL) - 13-10-’04 21:13
IngKey

Dat de Amazones hun rechterborst zouden amputeren, daar heb ik eigenlijk nog nooit van gehoord.

Misschien een tip: morgen begint een serie van Teleac over mythen, wie weet komt het daar langs. Ik zet er later vanavond nog een logje over op mijn weblog.

IngKey (URL) - 13-10-’04 21:15
IngKey

Even snel gekeken naar het overzicht, maar zo te zien komen de Amazones niet ter sprake. Helaas…

IngKey (URL) - 13-10-’04 21:16
hanneke

oh sorry, mijn fout!

heb het dan dus niet helemaal goed / aandachtig gelezen. vond het al zo’n raar verhaal!

hanneke (URL) - 13-10-’04 21:49
Downer

Echt mooie aparte dingen zitten ertussen, mooi gemaakt, uniek idee enzo, maar moedige vrouwen die dit gaan dragen hoor…

Downer (URL) - 13-10-’04 22:09
Lucy

Fijn dat deze mode bestaat voor de vrouwen die er behoefte aan hebben. Ik heb mijn beide borsten nog hoewel eentje danig beschadigd maar ik zou het niet aan kunnen dagelijks de blikken strijdig te ondergaan. (Wie is er wel elke dag stijdbaar en sterk?) Feit blijft dat het goed is dat elke vrouw kan kiezen waar zij zich het beste (of minst beroerd) bij voelt. Vrijheid blijheid!

Lucy (URL) - 13-10-’04 22:12
Lucy

Die rare streep erdoor was niet mijn bedoeling! Daar mag gewoon staan : “hoewel eentje danig beschadigd”.

Lucy (URL) - 13-10-’04 22:13
Mieke

@ Hanneke: kan gebeuren :-)

Mieke - 13-10-’04 22:51
Simone

Op het plaatje van IngKey zie ik toch echt een rechterborst zitten onder het gewaad!

Simone - 14-10-’04 09:28
Moos

Hoi Mieke,

Mooie site!! Ik kwam via borstkankertrefpunt op je site terecht.

Ik vind het heel dapper dat vrouwen deze kleding dragen. Je hebt tenslotte wel iets overwonnen en ik kan me ook voorstellen dat je je daardoor ‘strijdbaar’ voelt. Je mag altijd trots zijn!

Voor mezelf voelt het niet goed, merk dat ik toch nog erg het ‘profiel’ wil hebben, al vind ik mijn littekens niet lelijk.

Groetjes,

Moos

Moos (URL) - 14-10-’04 10:31
Mieke

@ Moos: Dank je voor de aardige woorden. Het is goed als borstkanker en wat daar allemaal mee te maken heeft bespreekbaar wordt en dat iedere vrouw die daar mee te maken krijgt een oplossing kan kiezen die voor haar het beste voelt.

Mieke - 14-10-’04 15:00


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.