De stofzuigerzak

06 10 04 - 19:20

Wij hebben ondertussen een reputatie op het gebied van spinnen en Hans vertelde pas dat hij onder zijn bed een kolonie spinnen (levend en dood) had gevonden die hij had opgezogen. Dat deed me denken aan het prachtige verhaal dat Freek de Jonge schreef voor de epiloog van zijn theatershow "De Mythe" (uit 1983) over een spinnenfamilie die in een stofzuigerzak woont. Het gaat zo...

Het licht aan het einde van tunnel (de stofzuigerslang) is volgens vaderspin de hemel. Men moet proberen daar naar toe te lopen. Echter, iedere keer wanneer ze er bijna zijn, wordt de stofzuiger aangezet en worden ze terug naar de stofzuigerzak gezogen. Eens in de zoveel tijd horen ze 'klik...klik...morrel...morrel' (als de stofzuigerzak wordt geleegd.) Dan moeten ze zich stevig vasthouden aan de wand, anders komen ze in de hel.

Wanneer een van de kinderspinnetjes op een dag de slappelach krijgt, kan hij zich niet langer vasthouden en valt omlaag. Een paar dagen later komt hij de stofzuiger weer inlopen. Hij vertelt dat het verhaal van de hemel en de hel flauwekul is. Het enige dat je moet doen is loslaten en je komt vanzelf in een ruimte waar je heerlijke webben kunt spinnen en vliegen kunt vangen. De vaderspin is woedend en hakt de pootjes van het kinderspinnetje eraf. De stofzuigerzak wordt geleegd, het spinnetje valt eruit, maar komt na een paar dagen weer terug rollen en zegt: 'toch is het zo.' De vader vraagt aan de rest van de familie wie het spinnetje gelooft. Alle pootjes gaan omhoog en de vader hakt ze er allemaal af. Bij de volgende leging van de stofzuigerzak zwermen alle spinnetjes uit, behalve de vader die in de oude stofzuigerzak achterblijft tot hij overlijdt en zal veranderen in de stoffelijke resten van wat eens vasthoudendheid, handhaverij en behoudzucht was.

Zo zie je maar weer dat je van deze spinnen kunt leren dat het niet goed is om je krampachtig vast te houden aan je eigen overtuigingen zonder te onderzoeken of het eigenlijk wel nodig of nuttig is om ze te hebben.

zeven reacties

Arjan

Bedankt voor deze wijze les. :-)

Arjan (URL) - 06-10-’04 21:32
Downer

Schitterend verhaal en zeker stof tot nadenken :-)

Downer (URL) - 06-10-’04 21:37
Mieke

Moet je bij Freek zijn Arjan (jokerp)

Mieke - 06-10-’04 21:37
IngKey

Nooit geweten dat een stofzuiger zo filosofosch gebruikt kon worden. :-)

IngKey (URL) - 06-10-’04 22:11
Cerito

Freek is goed….

Cerito - 06-10-’04 23:26
Paola

ik kende het verhaal inderdaad….prachtig

Paola (URL) - 07-10-’04 10:52
Nijntje

Heel mooi verhaal!

Nijntje (URL) - 07-10-’04 16:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.