La Mala Educacion

02 10 04 - 00:00In het Louis Hartlooper Complex in Utrecht worden de films voorafgaand aan de vertoning ingeleid door één van de medewerkers. Dat is een eerbetoon aan de naamgever van Utrechts nieuwste filmhuis: Louis Hartlooper, die een bekend explicateur was in de tijd van de stomme film. Leuk en leerzaam, vond ik dat, zo'n inleiding vooraf over de regisseur, over de film, over het verhaal.

En dan de film. In een prachtige stijl gefilmd, scenes vol lading en allerlei lagen in relaties en tijd dat kenmerkt La Mala Educacion. Ingredienten zijn de dingen die we van Almodovar gewend zijn: travestieten, seksuele verlangens, barokke karikaturen, obsessie, erosie en onvervuld verlangen. Over travestieten heeft Almodovar een duidelijke mening: 'zij hebben zichzelf opnieuw gecreeerd en zijn daarom echt en wellicht authentieker dan andere mensen'. De film gaat over twee mannen Ignacio en Enrique die ooit als jongetjes van 10 elkaars eerste geliefden waren. Ze ontmoeten elkaar nu na vele jaren opnieuw als Ignacio scriptschrijver/acteur is geworden en Enrique filmmaker. Enrique wil het script van Ignacio, dat zijn oorsprong vindt in hun gemeenschappelijke jeugd, verfilmen en Ignacio, die zich nu Angel noemt, ambieert de hoofdrol in de film. In het filmscript is de hoofdrol voor de personage Zahara, Ignacio's dragqueen-alter-ego (zie foto), die verhaal gaat halen bij pater Manolo, leraar en schooldirecteur die Ignacio in zijn jongensjaren misbruikte.

De ontluikende liefde tussen de twee tienjarige jongens is van een pure schoonheid evenals de zuivere jongensstem waarmee Ignacio in de kerk en voor de paters zingt. Alle andere relaties die we in de film hebben verborgen agenda's en verborgen verlangens. De betrokken zijn door hun geschiedenis die begon met het misbruik verworden en aangetast in hun integriteit. Ze worden karikaturen van zichzelf die een leven vanuit een antimoraal. Maar hoe bont ze het ook maken (misbruik, chantage, verkrachting, drugsgebruik, bedrog) iedereen komt er mee weg.

Hoewel de film van begin tot einde boeit, aangrijpend is en beklemmend hier en daar, is dat toch waar je aan het eind mee blijft zitten. Dat ze er allemaal mee weg komen. En dat zou over zo'n onderwerp als seksueel misbruik van kinderen niet moeten kunnen. Op de foto Ignacio, ik bedoel Angel, of nee Zahara of was het nou Juan? Nou ja, ga zelf maar kijken, dan snap je als je er uit komt wel waar ik het over heb.

DVD kopen?
Mala Educación, La<br  />Pedro Almodóvar
Mala Educación, La
Pedro Almodóvar

negen reacties

Hans

Ik heb verder niets tegen travestie, maar dat ‘compliment’ van Almodovar dat zij zichzelf opnieuw gecreeerd zouden hebben gaat me toch wat te ver. Sterker nog het lijk me eerder een sterke vorm van niet willen of kunnen zijn wie je bent. Een vlucht. Misschien zou je pas van opnieuw creeeren kunnen spreken als iemand zo ver gaat dat hij of zij zich operatief een ander geslacht laat ‘aanmeten’.

Hans (URL) - 02-10-’04 04:33
Maaike

Ik heb de film gezien en vond het prachtig. De film zit ingenieus in elkaar en houdt je vast. Over travestieten heb ik verder geen mening maar dat hoeft toch niet? Almodovar gebruikt dat als metafoor in zijn films.

Maaike - 02-10-’04 08:36
Mieke

We hoeven hier idd geen discussie over travestieten te voeren.

Mieke - 02-10-’04 09:03
Anne-Floor

Ik ga deze film zeker kijken! Ik vond ‘Hable con ella’ ook prachtig!

Anne-Floor (URL) - 02-10-’04 15:14
brigitte

Lol Mieke, niet schrikken. Het wordt geen herhaling van vervelende discussies hier ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 02-10-’04 19:17
Mieke

@ Anne-Floor: dan zul je zeker All about my mother ook een fantastische film vinden. Ik vond ‘Hable con ella’ ook zo mooi.

Mieke - 02-10-’04 21:29
IngKey

Doet mij herinneren dat ik ook nog een stukje moet schrijven over de film van vorige week. :-)

IngKey (URL) - 02-10-’04 22:10
Jaguaromac

Lijkt me een bijzondere film… ik heb er wat over gelezen in een tijdschrift

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 03-10-’04 20:32
Mieke

@ Jaguaromac: het is zeker een bijzondere film. En als je hem mooi vindt dan zijn All about my mother en Hable con ella ook zeker wat voor jou.

Mieke - 03-10-’04 21:39


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.