De oude boekenkast

06 09 04 - 22:58

Nog een stukje archief dat we weer opgedoken hebben. Over boeken schreven wij op onze oude weblog in onderstaande logjes. De laatste tijd ben ik weer lekker aan het lezen dus de kans dat er binnenkort nog wel wat logjes bij komen over boeken is redelijk groot.


18 januari 2004

Semco-werken

Vandaag wil ik twee boeken van de Braziliaan Ricardo Semler in jullie belangstelling aanbevelen. Zijn eerste boek Semco-stijl heb ik ongeveer 10 jaar geleden gelezen en en daarvan was ik indertijd zeer onder de indruk. Het is heel inspirerend en geeft een totaal andere kijk op de betekenis van werk en de uitgangspunten en inrichting van onze bedrijven en instellingen.

Semco is in Brazilie het meest geliefde bedrijf om voor te werken. Bij Semco hebben ze geen secretaresses en zijn er geen vaste werktijden. Er bestaat geen verplichte bedrijfskleding. Sterker nog: velen bepalen zelf hoeveel ze verdienen, werknemers kiezen en beoordelen zelf hun baas, financiele informatie is beschikbaar voor iedereen, en er wordt winst gemaakt, veel winst. Bij Semco werken ze in Semco-stijl: een nieuwe menselijke, productieve, stimulerende en in alle opzichten lonende manier van werken. 'Semco-stijl' inspireert en daagt uit tot een nieuwe manier van werken.

Gisteren ontdekte ik dat Ricardo Semler een nieuw boek heeft geschreven dat ik natuurlijk meteen heb gekocht. Het heet Het weekend van zeven dagen en gaat over de balans tussen werk en prive-leven.

Semler begint ieder deel van zijn boek met een aantal vragen die te maken hebben met het evenwicht tussen werk en prive-leven. Bijvoorbeeld: 'waarom kunnen we de kinderen niet meenemen naar het werk als we het werk wel mee naar huis kunnen nemen?' of 'waarom zeggen we tegen onze werknemers dat we ze vertrouwen en controleren we hun werk en fouilleren we ze als ze naar huis gaan?'

De meesten van ons zijn er goed in om lange dagen te werken en om ook nog iets mee te nemen om thuis te doen. Maar we zijn er minder goed in om een keer op maandagmiddag naar de film gaan. Ricardo Semler is daar wel goed in. , In Het weekend van zeven dagen laat Semler zien hoe hij Semco (een klein familiebedrijf met een zeer winstgevende fabriek annex hightech-dienstencentrum) wist om te bouwen naar een bedrijf met veertig maal de oorspronkelijke omzet - terwijl hij in kantooruren genoot van een goede film of met zijn zoon de eendjes ging voeren. Dat kon hij, omdat hij de subtiele balans wist te vinden tussen werk en prive-leven, voor zichzelf en voor zijn 3.000 werknemers. Werknemers bij Semco creëren hun eigen baan, bepalen hun eigen salaris, bedenken nieuwe producten en bedrijven, terwijl ze ook nog hun vrije tijd afschermen., Iedere organisatie kan doen wat Semco doet. Iedere werknemer kan van zijn baan genieten, op de manier zoals Semler en zijn mensen dat doen. Semler schetst de dagelijkse gang van zaken in zijn bedrijf en hoe hij gedurende twintig jaar zijn radicale ideeen testte. Daaruit blijkt glashelder dat het veel eenvoudiger is dan het in eerste instantie lijkt om een goede balans te vinden tussen werk en niet-werk. Het natuurlijke resultaat is het weekend van zeven dagen.

Semco-stijl<br  />Ricardo Semler
Semco-stijl
Ricardo Semler


Het weekend van zeven dagen<br  />Ricardo Semler
Het weekend van zeven dagen
Ricardo Semler


Geplaatst door Mieke





19 januari 2004

Boeken: Ik wou dat ik twee hondjes was

Ik heb pas het boek met bovenstaande titel gekocht met een verzameling van nederlandse nonsens- en plezierdichters van de 20e eeuw. Het boek is genoemd naar het gedicht van Godfried Bomans met de titel Spleen:

Ik zit mij voor het vensterglas

Onnoemelijk te vervelen

Ik wou dat ik twee hondjes was

Dan kon ik samen spelen


Ik wou dat ik twee hondjes was<br  />
Ik wou dat ik twee hondjes was


Cruijff 50
Een genot om door te bladeren of te lezen deze bundel en op iedere bladzijde wel iets leuks. Ik kan diegenen onder jullie die van puntige teksten houden dit boek warm aanbevelen. Voor de liefhebbers nog een gedicht van Jan Kal (vroegere buurman van mij uit Amsterdam, dichter en fietser en auteur van de bundel Fietsen op de Mont Ventoux) over de 50e verjaardag van Johan Cruijff. Het is natuurlijk een sonnet want Jan is ook bekend vanwege het feit dat hij altijd sonnetten schrijft. Een sonnet kenmerkt zich door het feit dat veertienregels kent met als rijmschema abba abba abc abc. De titel is Cruijff 50.

Hun zeggen Johan Cruijff wordt vijftig jaar,

Dus in principe is dat een gegeven,

Want net als bij het voetbal heb het leven

Dat dus de dingen volgen na mekaar.

Je ken in wezen honderd worden, maar

Normaal gesproken word je nooit meer zeven.

Op die soort basis is dus veel geschreven,

Want als je hier bent, ben je dus niet daar.

Je moet je ergens aan de regels houden,

In een sonnet en op het voetbalveld.

Dat is dus logisch, denk je bij je eigen.

Je wordt wel ouder, maar je blijft de oude.

Jij, Johan, bent nog lang niet uitgeteld,

Maar ik moet nu na nummer veertien zwijgen.


Kopen dus, of kado geven aan een boekenliefhebber/ster op zijn of haar verjaardag. ISBN 90-351-2252-6 Uitgeverij Bert Bakker.

Klikt hier voor een recensie van dit boek
Hard gras / 10 Cruijff 50 jaar<br  />
Hard gras / 10 Cruijff 50 jaar



Geplaatst door Mieke :: 22:59




20 januari 2004

Boeken: Spleen II

Ik heb het heel druk vandaag dus daarom maar even heeeeel kort. Ivo de Wijs schreef een variatie op Spleen van Godfried Bomans (zie gisteren) die ik jullie niet wil onthouden:

Ik zit wat voor het vensterglas

Te klooien in de keuken

Ik wou dat ik twee hondjes was...


Morgen meer!


Geplaatst door Mieke




02 februari 2004

Boeken: Aangrijpend dagboek

Gisterenavond bij Opium op de radio en vanmorgen ook weer bij Goedemorgen Nederland op de TV was actrice en regisseuse Cox Habbema te gast. Zij praatte in beide programma's over 'Een vrouw in Berlijn', het openhartige dagboek van een jonge Duitse vrouw over de laatste oorlogsdagen in 1945. Cox Habbema, die zelf jaren in Duitsland woonde, bewerkte het dagboek tot een aangrijpende monoloog. In beide programma's las ze een stukje uit het dagboek voor. Ik was er erg van onder de indruk, niet alleen van het dagboek zelf maar ook van de wijze waarop Cox Habbema het verhaal tot leven bracht. Cox Habbema toert met haar monoloog langs diverse boekhandels in Nederland. Het is de moeite waard. Ik ga er in ieder geval naar toe als het enigszins kan.
Een vrouw in Berlijn<br  />Anoniem
Een vrouw in Berlijn
Anoniem


Geplaatst door Mieke




03 maart 2004

Boeken: Cumomceniern met CMau

Iedere ochtend staat in de Volkskrant een column CaMu - die beurtelings gevuld wordt door Jan Mulder (Mu) en Remco Campert (Ca). Pas werd een boekje uitgegeven met hun commentaar op alle gebeurtenissen in het jaar 2003. Ik vind het altijd een genoegen om te lezen over Mallebrootje en het jonge ding uit de achterban (door Ca) of de verloedering in het algemeen of in de taal in het bijzonder (door Mu) dus ga dat boekje zeker aanschaffen. En soms treden Ca en Mu op. Zo bezochten ze nabij Almere het Libellefestival. Ca berichtte daarover de volgende dag: 'Duizend vrouwen, samengepakt op een stuk land: sommige dingen zijn te veel als je in een wankele toestand bent. Maar het beeld van MU door honderden vrouwen op de schouders genomen en weggedragen god weet waarnaartoe zal ik niet snel vergeten.'

CaMu / 2003<br  />Remco Campert
CaMu / 2003
Remco Campert

CaMu / 2004<br  />Remco Campert
CaMu / 2004
Remco Campert



Ik heb het eerder in deze weblog eens gehad over chattaal van jongeren maar onderstaand ook een sterk staaltje taal uit de column van Mu van gisteren. Lees maar eens.

Egineljik makat 't neit iut wara de vcherllindse ltetres vna de woroedn satan, je zeit aijltd hele diudlejik de bdeeoinlg van de atuuer. Is de lzeer neit sotmrevaasbd oevr 't gamek wmaaree hij sfels dz'e zninen lseet? Gwoeon doroelezn. Croerct Ndrelrneads? Een gssapeered staoitn. Egnles? Aelwer uit. Oervichzetjilke wlekiluer is skutken lkueer.

Hoe kmot het dnek je dat dit neit mijoelik te lzeen is? Nntjije gefet daar op de wlboeg Maalcdeis aoworntd op: 'Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel'.


Geplaatst door Mieke




10 maart 2004

Boeken: Voorlezen anno 2004

Bijna iedereen is als kind wel eens voorgelezen. Heerlijk was dat he? Je kon dat zo heerlijk wegdromen bij die stem die voor de zoveelste keer hetzelfde verhaaltje voorlas. Of in de klas op de lagere school herinner ik me nog dat de meester het boek Lawines razen voorlas dat we allemaal ongelooflijk spannend vonden.

Ik heb altijd veel gelezen maar kom er de laatste tijd eigenlijk weinig aan toe. Gewoon te moe na alle werk en studiedingen die in de hele dag door in mijn hoofd heb. Daarom heb ik pas iets nieuws gekocht: een luisterboek. Ik koos voor Een schitterend gebrek? van Arthur Japin omdat ik dat nog altijd op mijn lijstje had staan om te lezen. Je had natuurlijk altijd al van die bandjes in de bibliotheek die vooral bedoeld waren voor blinden en slechtzienden maar nu lijkt het luisterboek de markt ook voor 'normale' mensen te veroveren. Ik vind het wel wat hoor! s Avonds voor dat ik ga slapen nog even een hoofdstukje luisteren. Op het strand of lekker in de tuin, niet dat gedoe met een boek boven je hoofd houden en je ogen dicht knijpen tegen het zonlicht maar relaxen met je koptelefoontje op je hoofd. Of in de auto als je terug komt van je werk lekker even ontspannen met een stukje uit je luisterboek. Op de site van Uitgeverij Rubinstein kun je vinden welke titels verkrijgbaar zijn. Bovendien kun je bij de jukebox volwassenen een voorproefje krijgen.

Sleuteloog<br  />Hella S. Haasse
Sleuteloog
Hella S. Haasse


Geplaatst door Mieke




14 maart 2004

Boeken: Boekenweek

Van 10 tot 20 maart is het weer Boekenweek (nou ja, 10-daagse eigenlijk) met als thema Gare du Nord: Onmoetingen met Frankrijk. Voor velen van ons is het Parijse station de poort naar Frankrijk en dat staat dan weer voor creativiteit, schilderkunst, literatuur, schoonheid, wijn, culinair, vakantie, genieten etc.

Ik vind het altijd heerlijk de Boekenweek. Vaak zijn er leuke aanbieding en natuurlijk is er altijd het Boekenweekgeschenk dus ik spaar mijn verlanglijstje altijd een beetje op totdat het weer zover is.

Ik heb niet zo erg veel met het thema van dit jaar al ben ik wel erg gek op Franse films. Er is trouwens een dag in de boekenweek gewijd aan de Franse film. Dat is maandag de 15e. Dan is er in de Stadsschouwburg in Amsterdam een programma dat speciaal aan dat onderwerp gewijd is. Ook de Franse wijn en God in Frankrijk komen aan bod voordat het 20 maart is. En voor de treinfanaten onder ons: je kunt op zondag 21 maart met het Boekenweekgeschenk plus een Railrunnerkaartje van â?¬ 2,- de hele dag met de trein. 't Is dat wij al wat anders hebben op die dag anders waren wij vast en zeker met ons Boekenweekgeschenk in de hand een dagje met de trein naar het Groninger Museum gegaan. Ideetje voor iemand anders misschien? Kijk voor meer informatie op de site van tijd voor lezen.



Geplaatst door Mieke




04 april 2004

Boeken: Schitterend Gebrek genomineerd!

Een tijdje terug ben ik begonnen aan de luisterboekversie van Een schitterend gebrek van Arthur Japin. In eerste instantie met wat tegenzin omdat het een 'historisch' verhaal betreft. Het wordt voorgelezen door Arhur Japin zelf, terwijl de hoofdpersoon een vrouw is. Dat is even verwarrend. Het is een luisterboek van 8 CD's en ik luister een paar keer per week een half uurtje onderweg in de auto. Inmiddels ben ik in de ban geraakt. Het is een heel bijzonder boek met de interessante belevenissen van Lucia, de enige vrouw die door Casanova onrecht is aangedaan (volgens de memoires van Casanova zelf). Het verhaal is aangrijpend, vol mooie anekdotes, wijsheden en schitterend taalgebruik. Ik zag vandaag dat het genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs, waarvan de winnaar op 27 april 2004 in het Amstelhotel bekend wordt gemaakt. Ik heb het boek voor driekwart 'uit' maar wat mij betreft mag het hoge ogen gooien!

Een schitterend gebrek<br  />Arthur Japin
Een schitterend gebrek
Arthur Japin


Geplaatst door Hans




05 april 2004

Boeken: Premiere Het Bureau

Vandaag om 12.45 uur is het zover. Dan begint het langste hoorspel uit de Nederlandse radiogeschiedenis en kunnen we nogmaals genieten van Het Bureau, het 7-delige kantoorepos van J.J. Voskuil.




Regisseur Peter te Nuyl is van mening dat juist de dramaturgie van stilstand en minimale variatie op steeds hetzelfde thema dit boek zo geschikt maakt voor een hoorspelserie. Hoofdpersoon Maarten Koning is de solist en de andere personages vormen het orkest in dienst van de solist, vindt Krijn ter Braak die de persoon van Maarten Koning vertolkt.

Ook om 12.45 uur vandaag gaat de website de lucht in waarop de afleveringen apart te beluisteren zijn voor de vele fans die geen kans zien om een van de drie dagelijkse uitzendingen te horen.

Ik heb gesmuld van alle zeven aflevering van het boek en verheug me dan ook met vele anderen ontzettend op het hoorspel. Voor de insiders die het boek al gelezen hebben is de Who is who van Het Bureau misschien nog een leuk extraatje.

Het Bureau set / Goedkope editie<br  />J.J. Voskuil
Het Bureau set / Goedkope editie
J.J. Voskuil




Geplaatst door Mieke :: 09:35




07 april 2004

Boeken: Woordkunst



Begin eens bijvoorbeeld met twaalf lettergrepen

Vervolg dan met elf, en met tien enzovoort

Het is met zulke schrandere knepen

Dat de vakman de lezer bekoort

Telkens zo'n syllabe minder

Veredelt het metrum niet

Daarin zit de hinder

Zoals u wel ziet

Nu nog 'n paar

Doch meteen

Zo maar

Eén

Door: Drs. P


Uit: Ik wou dat ik twee hondjes was



Geplaatst door Mieke

vijf reacties

Kaatje

Leuk!

Het is altijd fijn om goede boekentips te krijgen.

Kaatje (URL) - 07-09-’04 09:36
IngKey

Lezen, dat is zo heerlijk om te doen!

IngKey (URL) - 07-09-’04 10:07
Brigitte

Ik kon me ‘Een schitterend gebrek’ niet meer herinneren als stukje wat jullie al geplaatst hadden. Ik vroeg me namelijk af of jullie het een goed boek vonden toen ik zag dat Hans het nu aan het lezen is. Ik twijfel over de aanschaf ervan.

Brigitte (E-mail ) (URL) - 07-09-’04 12:46
Mieke

Het is een schitterend boek. Niet voor niets allerlei prijzen gekregen. Wij hebben het ook als luisterboek en dat is helemaal fantastisch: dan krijg je het voorgelezen. Maar je mag dit boek beslist niet missen dus als je het niet koopt ga dan maar naar de bieb om het daar te halen.

Mieke - 07-09-’04 12:55
berta

Ik vind het altijd zo leuk om in iemands boekenkast te kijken!!!

Dank je!

berta (URL) - 07-09-’04 19:07


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.