Hoe ziet schaarste-denken er uit?

30 07 04 - 02:25

Jaloers zijn heeft te maken met schaarste-denken van je persoonlijkheid, las ik pas ergens. En dat klopt als een bus. Jaloers wordt je als je je focust op wat je niet hebt in plaats van op wat je wel hebt. Schaarste, in ieder geval vermeend. Iemand die jaloers is denkt dat als iemand (of iets) anders de aandacht heeft, die aandacht dan niet voor hem of haar beschikbaar is. Het ?speciaal zijn? wordt afgewezen. Althans zo voelt degene die jaloers is het. Aan de andere kant van de communicatie voelt het helemaal niet zo. Soms heb je niet eens in de gaten als iemand jaloers is en doe je in je argeloosheid dingen die die ander juist weer in de jaloezie versterken.

Ik denk altijd van mezelf dat ik niet erg jaloers ben. Althans dat dat niet een in het oog springende of dominante eigenschap van mij is. Maar het soms wel eens afgewezen worden in 'speciaal zijn' herken ik natuurlijk ook wel. Tja, wie niet eigenlijk.
Het plaatje komt uit een studie naar de gezichtsuitdrukking van mensen bij bepaalde emoties. Je ziet hoe 12 mensen met 12 verschillende karakters en 12 verschillende gezichten kijken als ze jaloers zijn (klikken voor vergroting).

vier reacties

brigitte

Ik ken het gevoel niet of nauwelijk, gelukkig maar. :-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 30-07-’04 10:29
berta

Ik af en toe wel:-/
(Maar alleen als bepaalde aandacht niet voor mij beschibaar is)(blush)

berta (URL) - 30-07-’04 10:58
Mieke

Ja Berta, niks menselijks is ons vreemd he?

Mieke (URL) - 30-07-’04 11:08
Rickosss

Ik heb er zeer zelden last van hoor, jaloersheid en schaarstedenken. Ik leef nu en met wat ik nu zelf heb, en ik leef niet zo toe naar wat ik (nog) niet zelf heb nu, da’s zinloos namelijk. Als iemand anders, iemand waarmee ik het goed kan vinden vooral, iets heeft wat ik niet heb, ben ik meestal juist blij voor die persoon.

Rickosss (E-mail ) (URL) - 31-07-’04 14:12


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.