Fahrenheit 9/11

30 07 04 - 03:44



Ik zat destijds aan de TV gekluisterd tijdens de verkiezingen Gore/Bush. Dat overkomt me niet zo snel. Ik wilde zo graag dat Gore zou winnen. Ik had toen al sterk het idee dat er onfrisse spelletjes werden gespeeld. Dat het nog veel smeriger in elkaar zit werd mij pas duidelijk na het zien van Fahrenheit 9/11
Ik had die teleurstelling van destijds verdrongen en zou de film niet uit eigen beweging gekozen hebben, maar werd uitgenodigd door een vriend, die hem mij aanbood als verjaardags kadootje.
Toegegeven Michael Moore heeft in 4 jaar tijd alle kans gehad om zijn verhaal zo te schetsen dat Bush er slecht vanaf zou komen. Maar zelfs als zijn visie op Bush en zijn cornuiten maar voor driekwart waar is, blijft het nog schokkend.
Moore start zijn gekleurde documentaire met de verkiezingen en laat zien dat Bush zich voor een groot deel onttrekt aan het presidentschap. Hij zoekt vooral de simpelere wereld op van zijn ranch. Na tal van annecdotes volgt de aanslag op de Twintowers. Het bioscoopscherm blijft een tijd lang zwart, terwijl we de bekende oorverdovende geluiden horen van het instorten en de gillende radeloze mensen.
Als Bush het nieuws te horen krijgt is hij op bezoek bij een schooltje. Met een stuurs gezicht blijft hij daar zitten en doet verder niets. Ook niet als hij te horen krijgt dat ook de tweede toren het begeven heeft. De familie Bush en aanverwante bedrijven blijken heel sterk verweven te zijn met de Bin laden familie. In de film wordt het pas echt duidelijk hoe sterk, zowel zakelijk als persoonlijk! Moore stelt het aan de kaak dat er nooit belangrijke getuigen weg mogen maar met de ondersteunende muziek van de Animals ?We gotta get out of this place? zien we dat binnen enkele dagen de complete Bin Laden familie door de FBI geƫvacueerd wordt met tientalle vliegtuigen. Dit terwijl het gehele luchtruim was afgesloten voor verkeer. Een vreemde zaak. Moore laat zien hoe de regering Bush dit wereldschokkende nieuws heeft misbruikt om de bevolking angst in te boezemen. Een reeks van onzinnige bedreigingskansen en waarschuwingen passeren de revu. Alles met het vooropgezette doel voedingsbodem te kweken voor de oorlog in Irak. Een afleidingsmanouvre voor de echte bron Alkaida en de bevriende familie Bin Laden. We zien hoe de arme bevolking in werkeloze gebieden gerecruteerd worden en hoe soldaten uiteindelijk steeds krapper worden gehouden, hoe ze verminkt en gedood raken en het verdriet van de ontwrichte families thuis. Heel sterk is het fragment waarbij Moore gaat recruteren onder de blanke congresleden. Die sturen hun zonen en dochters niet naar het front. Eens temeer wordt duidelijk hoe onzinnig die oorlog was en hoeveel leed die berokkend heeft bij onschuldige burgers in Irak.
Moore legt in de film verbanden die mij in ieder geval niet duidelijk waren. Zelfs de nieuwe leider in Afganistan blijk een oude adviseur te zijn geweest in een van de Bush bedrijven. Hoe het bedrijf van Dick Cheney overheidsorders krijgt toegespeeld en alle corruptie waar de regering Bush in ieder geval tot op heden mee weg is gekomen. De film is zo schokkend dat het mij onmogelijk lijkt dat we nog een nieuwe periode Bush/Republikeinen zullen krijgen.

negen reacties

Dion

In het boekje Stupid White Men staat haarfijn uitgelegd waarom de vorige verkiezingen zijn gemanipuleerd in de Florida staat.

Dion - 30-07-’04 08:34
brigitte

Jeemig zeg wat een verhaal. Ik moet die film toch ook maar eens gaan kijken lijkt me…

brigitte (E-mail ) (URL) - 30-07-’04 10:27
LadyBass

Ik sluit me helemaal bij Brigitte aan. Heeft in het NRC wel een keer een heel groot achtergrond artikel gestaan over de mensen achter Bush (Wolfowitz en nog zo iemand), daar kreeg ik al kippevel van. Is ook een boek over verschenen, maar dat is zo’n vergeten titel in het uit-mijn-hoofd-lijstje van boeken die ik nog eens zoeken in de boekhandel.

LadyBass (E-mail ) (URL) - 30-07-’04 11:38
Chantal

Ik vond vooral het overzicht van de “coalition of the willing” erg treffend. “The Netherlands” en toen een beeld van paar bavianen die rond een tafel zaten te vergaderen. Goeie interpretatie van onze huidige regering “Balkenellende”. :-)

Chantal (E-mail ) (URL) - 30-07-’04 12:53
Davis

Het is idd zo dat de film als eerste via bittorent te downloaden was(is) en dat MM daar geen enkel probleem mee heeft.
Hij vind nl dat iedereen de film moet zien om achter de waarheid te komen. En daar kom je zeker achter.
Filmdistributeur Disney (Miramax) wilde de film niet uitbrengen omdat het geen familievermaak zou zijn.
“Disney zou toegegeven hebben dat de film een hypotheek legt op de gunstige belastingsregeling waar het pretpark Disneyworld van geniet in de staat Florida.
In deze Zuid-oostelijke staat zwaait gouverneur Jeb Bush, de broer van de president de scepter.” enz. enz.

Davis (E-mail ) - 30-07-’04 14:28
Kaatje

Ik ben absoluut niet blij met Bush. Mijn vaders familie woont in de VS en zij zijn ook niet blij met hem.
Helaas schijnt Michael Moore ook een redelijke fantast te zijn. Sommige dingen zullen heus wel kloppen, zoals de beelden op die school op 11/9, maar Michael Moores films helemaal als waarheid aannemen, dat kan ik niet.

Kaatje (URL) - 30-07-’04 14:59
Mieke

Ik las gisteren in het filmblad Preview een recensie van Fahrenheit 9/11 waarvan ik de highlights hier wel even kwijt wil. Een paar quotes: ‘Moore wordt zo sterk gezien als vertegenwoordiger van Democratisch gedachtengoed dat hij geen Republikein of Bushfan zal omturnen’. De schrijver leidt daaruit af dat de rol van Moore in de Amterkaanse samenleving niet relevant is. Verder vraagt hij zich af: ‘Is het niet contra-productief om Bush tegelijkertijd als een kwade genius en als een ongeletterde sukkel af te schilderen?’, om tot slot te concluderen: ‘De film was effectiever geweest als Moore zich geconcentreerd had op de leugens en de onvoorstelbare arrogantie van het Bush-regime, de komische zijlijntjes leiden alleen maar af’.
Ik heb de film nog niet gezien maar ben wel van plan dat snel te gaan doen, al was het alleen maar om er een gefundeerd oordeel over te kunnen hebben. Zowel de recensie van Hans als die uit Preview sterken mij in die overtuiging.

Mieke (URL) - 30-07-’04 15:34
Hans

Michael Moore heeft ongetwijfeld ook zijn minder geloofwaardige kanten en ook hij wordt natuurlijk zelf door de ‘tegenpartij’ zoveel mogelijk in discrediet gebracht. De harcore Republikein zal vierkant acht zijn ‘leider’ blijven staan en alles ontkennen.
MM heeft het met veel humor gebracht. Dat vond ik prettig. dat maakte de anders behoorlijk zware kost minder moeilijk te behappen. Deze film is niet alleen een aanklacht maar ook entertainment en zeker geen gortdroge documentaire.
Ik denk dat ook bij een neutrale kijker (als die er zouden zijn) de indruk over zal blijven, dat er door Bush en consorten op grote schaal is gemanipuleerd, ge?ntimideerd en gefraudeerd. Dit nog afgezien van de arrogantie en de minachting naar de Amerikaanse burger die in deze film wordt blootgelegd. Wat over blijft is de grote geldzucht en de zucht naar macht ten koste van alles. Zieltjes zullen ze daar niet mee winnen. Ik denk dat de switchers en de twijfelaars het republikeine kamp zullen verlaten en dat ook de inteligente en integere burger zich zal distancieren alsmede mensen die niet zo blij zijn met oorlog en geweld. Bij een goede tegenkandidaat zal het lastig voor ze worden. Maar wie weet wat voor sluwe dingen ze nog kunnen bedenken om aan de macht te blijven.

Hans (E-mail ) (URL) - 30-07-’04 16:03
Hans

@Chantal: Die scene over de ‘coalition of the willing’ is inderdaad erg treffend. Eigenlijk zou iedere Nederlander dit moeten zien. Dat plaatst de beslissing van Nederland om daarin mee te doen in een glashelder pespectief. Je zou zeggen dat het destijds een weloverwogen beslissing was waar uiteraard ook wat ‘voordeeltjes’ aan kleefden. Na het zien van de film blijkt dat Nederland zich te kijken heeft gezet om zich samen met een paar heel erg vage en onbeduidende staten voor het Amerikaanse karretje te laten spannen. Een schaamtevolle vertoning.

Hans (E-mail ) (URL) - 30-07-’04 16:18


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.