Europese verkiezingen

09 06 04 - 23:48

Vandaag zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement in Nederland. Deze verkiezingen vinden plaats tussen 10 en 13 juni in alle lidstaten van de EU. Voor een heleboel mensen voelt alles met betrekking tot â??Europaâ?? als een beetje ver van hun bed. Toch is dat onterecht want de invloed van Europa op nationale wet- en regelgeving is groot en wordt nog steeds groter. Doordat ik afgelopen studiejaar een aantal vakken heb gevolgd mbt het Europese recht heb ik wat beter zicht gekregen op de verhouding nationaal/Europees recht en de invloed van Europa op de verschillende terreinen.

Op het terrein van interne markt, landbouwbeleid en vrij verkeer van personen/goederen wordt de nationale wetgeving nu al overruled door de Europese wetgeving. Op het gebied van veiligheid, criminaliteit, fraude en opsporing worden steeds verdergaande afspraken gemaakt die van grote invloed zijn op onze nationale regelgeving. Actueel thema hier is de invoering van een Europees arrestatiebevel. Een ander hot item binnen Europa is de Europese grondwet die mogelijk onder het Nederlandse voorzitterschap weer aan de orde zal komen. De Volkskrant had gisteren een heel handzaam overzicht van de standpunten van de belangrijkste partijen inzake een aantal hoofdthemaâ??s binnen de EU. Weet jij nog niet wat je zult stemmen kijk dan eens bij de Stemwijzer om je te helpen een keuze te maken. Wil je je kennis van Europa testen kijk dan op de Europaquiz.

dertien reacties

sab

stemwijzer is echt helemaal naar. als ik daar in moet geloven dan moet ik vvd stemmen. dat was ik nou niet echt van plan. maar misschien komt dat doordat ik te weinig van europa weet (zoals velen volgens mij). pvda wordt het na het debat van gisteravond in ieder geval niet

sab (URL) - 10-06-’04 09:40
Mieke

Ik heb hem ook gedaan. D66 komt er bij mij uit met als tweede Groen Links en als derde PvdA. Eén van deze drie wordt het zeker. Dus bij mij klopt het redelijk. Maar de wijzer is wel zo opgezet dat je wel iets meer moet weten eigenlijk van Europa om hem goed te kunnen invullen.

Mieke (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 10:03
lsmich

Is in Belgie pas zondag verkiezingen hoor.

lsmich - 10-06-’04 11:05
Mieke

Ja klopt Lsmich, is per land verschillend. Vandaag bijten Nederland, Denemarken en de UK het spits af. Op 11 juni stemmen de Ieren en op de 13e volgt de rest van de EU landen. De uitslag wordt dan ook pas bekend op zondag.

Mieke (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 11:22
Nijntje

Wij kunnen ook helemaal niet kiezen of we wel willen stemmen of niet, het is hier van moeten!

Nijntje (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 12:34
Rick Hoen

Ow ik wist helemaal niet dat het niet in alle landen tegelijk is! vreemd

Rick Hoen (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 13:07
sab

dat is niet vreemd want het is een europees parlement., beetje vreemd als wij nu gaan stemmen en slowakije pas over een half jaar he :)

de europaquiz is erg leuk trouwens. precies zoals ik geinformeerd wil worden over saaie dingen, door middel van interactieve dingen en met veel kleurtjes en speelsigheid (ja ik weet het ik zal nooit volwassen worden, dus daarom staat blond me ook goed kan ik nog een beetje dom doen nijntje)

sab (URL) - 10-06-’04 13:29
brigitte

Ik weet te weinig van Europa af kennelijk want wat er uit mijn stemwijzer komt ga ik echt niet stemmen. Maar bij een te groot aantal van de vragen kon ik ook alleen maar mijn wenkbrauwen fronsen en me afvragen waarom ik daar in hemels naam een mening over moet hebben.

brigitte (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 13:33
Mieke

@ Nijntje: Is het een stemplicht dan bij jullie in België? En als je dan niet gaat, wat dan?

@ Sab: heb je al weer wat geleerd he met de quiz

@ Brigitte: dat is wel jammer, die Stemwijzer gaat er wel van uit dat je minimale kennis hebt over Europa en wat er gaande is. Als je dat niet hebt dan zeggen de vragen je eigenlijk te weinig en krijg je een advies dat niet bij je past.

Mieke (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 14:08
Hans

Waar vind iedereen tijd om al deze spelletjes te doen??:-/

Hans (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 14:08
sab

efficient je tijd indelen hans is een kunst die niet iedereen beheerst

sab (URL) - 10-06-’04 15:36
Hans

Kijk maar uit Sab dat je werkgever dit niet allemaal volgt, anders gaat het de verkeerde kant op met je Job….

De ‘werk’ tijden staan er bij.

Hans (E-mail ) (URL) - 10-06-’04 15:44
sab

kan ik niet niet omlachen

sab (URL) - 10-06-’04 17:21


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.